Některé potraviny tělu škodí, jiné mu naopak prospívají. Tyto tři běžné potraviny prokazatelně posilují kosti a chrání je před osteoporózou.
Příroda skýtá lék na každou myslitelnou i nemyslitelnou nemoc. Osteoporóza není výjimkou. Můžete si například vyrobit jednoduchý třísložkový sirup, který kosti posílí. Skládá se z rozinek, červeného vína a medu. Všechny tyto potraviny kostem (a nejen jim) prospívají a i jejich samostatnou konzumací kostem prospějete. Společně však působí jako skutečná ozdravná bomba.
Alkohol a osteoporóza
Osteoporóza je degenerativní onemocnění, které způsobuje oslabení a řídnutí kostí, které jsou pak náchylnější ke zlomení. Dle vědeckých výzkumů může jistou roli hrát i alkohol. Rozhodně vám samozřejmě nedoporučujeme excesivní konzumaci alkoholu, ale bylo prokázáno, že malé množství kvalitního alkoholu, například červeného vína, hraje v prevenci osteoporózy důležitou roli.
Může totiž mít pozitivní vliv na hustotu kostí, rychlost obnovy kostních buněk a to, jak vaše tělo vstřebává důležité živiny pro tvorbu kostí. Konzumace alkoholu tak může být důležitým faktorem, pokud jde o prevenci a léčbu osteoporózy.
Jak rozinky prospívají kostem
Největším přínosem rozinek, alespoň co se zdraví kostí týče, je jejich vysoký obsah vápníku, který je nezbytný pro silné kosti a samozřejmě také zuby. Kromě toho obsahují i poměrně velké množství stopového prvku bóru, který vstřebávání vápníku a vitaminu D napomáhá. Bór také urychluje hojení ran a může zlepšovat kognitivní výkonnost. Rozinky jsou navíc skvělým zdrojem železa, draslíku, mědi, vitaminů B6, C a E a manganu. Obsahují však poměrně dost cukru, jezte je tedy v rozumném množství.
Med a zdraví kostí
Med je obecně považován za jednu z nejzdravějších potravin vůbec. Pomáhá při respiračních onemocněních a urputném kašli, při hojení ran či problémech s kůží. Léčivé vlastnosti medu lze přičíst jeho protizánětlivým a antioxidačním vlastnostem. Ty mohou být prospěšné i při problémech s klouby a kostmi. Nejnovější studie ukazují, že chondroprotektivní účinky medu skutečně mohou zabránit vzniku a progresi osteoporózy.
Rozinkový sirup na osteoporózu
Rozinkový sirup s medem a červeným vínem přirozeně posiluje kosti a chrání je před osteoporózou. Jeho příprava je velmi jednoduchá a zvládne ji skutečně každý. Na jeho přípravu budete potřebovat:
- 500 gramů rozinek
- 200 gramů medu
- 500 ml červeného vína
- 300 ml převařené vody
Rozinky vložte do uzavíratelné sklenice a zalijte je červeným vínem a převařenou vodou. Nechte 12 hodin v chladu louhovat. Můžete je například nechat přes noc v chladničce. Poté obsah sklenice přelejte do mixéru a přidejte med. Vše dobře rozmixujte, nalijte do čisté skleněné nádoby a uložte zpět do lednice. Rozinkový sirup užívejte 3x denně, vždy 1 polévkovou lžíci.