V kuchyni se bez nich neobejdete. A v domácí lékárničce? Už také ne. Tyto dvě suroviny mají totiž obrovský potenciál. Nejen při vaření, ale také při léčbě mnoha neduhů.
Bobkový list najdete v každé kuchyni. Využijete jej při pečení i vaření a po přečtení tohoto článku i k léčbě mnoha onemocnění. Bobkový list má totiž spoustu zdravotních přínosů – od léčby běžného nachlazení po boj s rakovinou. Vyrobte si z něj jednoduchý lék na nespavost, vysokou hladinu cholesterolu či hypertenzi.
Bobkový list přispívá k léčbě mnoha onemocnění
Pro zastánce přírodní medicíny není bobkový list jistě neznámý, na JakZdravě jsme jej doporučovali například na bolest kloubů. Možná jej používáte i při zažívacích problémech či nachlazení. Odborníci z uznávaného zdravotnického webu Healthline jej doporučují také jako podpůrný lék při diabetu, protože pomáhá regulovat hladinu krevního cukru, a při kardiovaskulárních onemocněních.
Další zdravotnický portál, WebMD, vyzdvihuje jeho účinky při léčbě respiračních onemocnění od nachlazení až po astma. Bobkový list navíc snižuje hladinu cholesterolu, působí protizánětlivě a přispívá i k léčbě ledvinových kamenů. Má pozitivní vliv na paměť, odstraňuje potíže s usínáním a normalizuje i krevní tlak. Kromě výše zmíněných potíží vám může bobkový list pomoci i s:
- nedostatkem energie, chronickou únavou a vyčerpáním
- cystitidou
- svalovými křečemi
- bolestmi hlavy, včetně migrén
- příznaky PMS
- bolestmi kloubů, včetně těch způsobených artritidou
- poruchami nálad včetně depresí
- léčbou kožních onemocnění
- svalovou slabostí
- zažívacími potížemi včetně nadýmání a plynatosti
- chrápáním a spánkovou apnoe
- oběhovými problémy
Recept na bobkový olej
K přípravě bobkového oleje budete potřebovat 250 ml mandlového nebo olivového oleje a 30 g suchého bobkového listu. Použijte skutečně kvalitní oleje, posílíte tak účinnost výsledného produktu. Jak jsme již na JakZdravě několikrát zmiňovali, i samotný olivový olej má mnoho zdravotních přínosů, nenahrazujte jej proto obyčejným stolním olejem.
Listy vložte do zatmavené uzavíratelné nádoby (ideálně hnědá či zelená sklenice se širokým hrdlem) a zalijte olejem. Listy musí být zcela ponořené, sklenici skutečně pečlivě uzavřete. Nechte olej 30 dní na chladném a suchém místě odstát, je důležité, aby na něj nesvítilo slunce a každý den nezapomeňte obsah protřepat. Po měsíci můžete olej začít používat. Užívejte vždy jednu polévkovou lžíci ráno nalačno a jednu večer před spaním. Olej můžete používat také k masážím či obkladům v případě bolestí svalů či kloubů.