Máte doma tyto řízky? Okamžitě je vyhoďte, obsahují salmonelu

Pokud máte doma tyto kuřecí řízky, raději od nich dejte ruce rychle pryč. Nedávno vyšlo najevo, že obsahují nebezpečné bakterie salmonely.

Kuřecí prsní řízky v syrovém stavu na bílém talíři i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Kuřecí maso patří mezi nejoblíbenější potraviny po celé České republice. V současné době se však neustále objevují zprávy o tom, že některé dovážené druhy, zejména z Ukrajiny, obsahují salmonelu, což je velmi nebezpečná bakterie. Pokud byste se jí nakazili, mohla by vážně poškodit váš organismus a způsobit vám nepříjemné příznaky, včetně nevolnosti, zvracení, průjmu, horeček a také extrémní slabosti. Mnoho lidí dokonce podle lékaře Graham Rogers kvůli ní končí na pohotovosti nebo se z nemoci zotavuji několik měsíců. 

Pozor na toto maso, může obsahovat salmonelu 

Pokud rádi jíte kuřecí maso, pak byste měli být obzvláště na pozoru před tím, kde jej kupujete. Státní zemědělská a potravinářská inspekce totiž nedávno objevila v obchodech společnosti Tesco vadné kusy s obsahem salmonely, což je velmi nebezpečná bakterie, která se může vážně podepsat na lidském zdraví. Jednalo se podle webu PotravinyNaPranýři o výrobek zvaný „Kuřecí prsní řízek čerstvý, třída jakosti A“ s šarží 23384102, přičemž potravina byla prodávána v brněnské pobočce na ulici Bělohorská 4492/161. 

Syrová kuřecí křídla

Nachází se v potravinách a v Česku řádí každý rok: Salmonela se projevuje průjmem, zimnicí a zvracením

Kuřecí maso bylo dovezeno z Ukrajiny a na pultech se objevilo zejména během podzimu, tudíž pokud jej máte stále doma (například zamražené), pak byste si měli dát velký pozor při jeho přípravě. Bakterie se totiž může velmi snadno přenést na různé části vaší domácnosti a pak nakazit každého, kdo s ní přijde do styku. V případě, že však budete s masem zacházet opatrně a posléze jej dostatečně tepelně upravíte, pak byste se problémům měli vyhnout. Přesto však inspekce doporučuje veškeré kusy této šarže okamžitě vyhodit do koše. 

Salmonela může mít nebezpečný dopad na lidské zdraví 

Salmonela je velmi nebezpečná bakterie, která může mít závažný dopad na lidské zdraví a způsobit vám nepříjemnou újmu. Většina lidí se jí přitom nakazí právě v důsledku konzumace potravin s jejím obsahem, což bývá nejčastěji kuřecí maso, vejce nebo jiný živočišný produkt. Příznaky se poté začnou projevovat mezi 6 až 72 hodinami od doby, co jste s kontaminovanými potravinami přišli do styku a trvat mohou v řádu několika dní až týdnů, přičemž některé jedince mohou dostat až do nemocnice. Mezi ty nejčastější symptomy patří: 

muž držící se za bolavou hlavu iZdroj fotografie: Freepik
Salmonela způsobuje nepříjemné bolesti hlavy
  • Průjem: Častý a vodnatý průjem je jedním z hlavních příznaků salmonely, stolice může být v tomto případě i krvavá.
  • Bolesti břicha: Bolesti nebo křeče v břiše jsou při onemocnění velmi časté a mohou být extrémně silné.
  • Horečka: Zvýšená teplota nebo horečka jsou častými projevy nakažení salmonelou.
  • Zvracení: V průběhu onemocnění mohou pacienti v reakci na infekci často zvracet.
  • Úbytek hmotnosti: Salmonela často způsobuje ztrátu chuti k jídlu, což následně vede k úbytku hmotnosti. 
  • Únava: Onemocnění také může vést k dehydrataci, která způsobuje celkovou únavu a slabost. 
  • Bolesti hlavy: Jedná se o další důsledek boje těla s infekcí, může vyústit až v migrény. 
Smažené kuřecí nugety a hranolky

Hnus: Kuřecí nugetky v sobě nemají skoro žádné maso, zato skrývají salmonelu

Některé případy nakažení salmonelou mohou být mírné a samy odezní, zatímco jiné vyžadují léčbu antibiotiky. Důležité je zejména udržovat hydrataci, a to obzvláště pokud pacient neustále zvrací a má průjem. V případě, že příznaky přetrvávají a vedou k vážným komplikacím, pak je vhodné problém dále konzultovat s lékařem či jinou odbornou pomocí. Na webu JakZdravě jsme také psali o tom, co se může stát, pokud nemyjete ovoce před jeho konzumací.

Jak často jíte kuřecí maso vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
84 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články