Arónie, neboli černá jeřabina, je v posledních letech bohužel často opomíjenou rostlinou. Je to obrovská chyba, protože je jednou z nejúčinnějších bobulí vůbec.
Málokteré ovoce se pyšní tak obsáhlým výčtem potenciálních zdravotních přínosů jako arónie. Pomáhá při naprosto běžných nemocech, jako je třeba nachlazení, pomocnou ruku však podá i při léčbě velmi závažných onemocnění, jako je rakovina či ateroskleróza. Můžete ji konzumovat denně – čerstvou, sušenou, kompotovanou či ve formě sirupu nebo tinktury.
Jedna z nejzdravějších bobulí na světě
Bobuloviny obecně jsou považovány za velmi prospěšné. Obsahují totiž množství vitamínů a antioxidantů, které chrání tělo před poškozením a mají velmi pozitivní vliv na kardiovaskulární systém. Měli byste je proto konzumovat pravidelně, mnoho z nich si můžete sami vypěstovat, ať už jsou to jahody, ostružiny nebo například právě arónie.
Podle vědeckých výzkumů mají poslední jmenované, tedy plody arónie, hned celou řadu prospěšných účinků na lidské zdraví. Pomáhají při léčbě infekcí všeho druhu, při kompenzaci diabetu či hubnutí. Mají také blahodárné účinky na srdce, játra i mozek. Jak jsme již dříve na JakZdravě vysvětlovali, za jejich všestranným účinkem stojí až neuvěřitelně silná antioxidační aktivita, kterou tyto bobule oplývají.
Zdravotní přínosy arónie
Plody arónie jsou kromě ohromného množství antioxidantů také skvělým přírodním zdrojem vitamínů, manganu, železa a dalších minerálů, a samozřejmě i vlákniny. Jak vysvětluje nutriční specialistka Marie Lorraine Johnson MS, RD, měly by být vaší první volbou v případě oslabené imunity, zažívacích potíží, běžných nemocí i jako doplněk při vážných onemocněních, jako je například rakovina, diabetes 2. typu či chronická onemocnění ledvin a jater.
Tím, že se jedná o ovoce, je arónie také velmi vhodným způsobem, jak dětem doplnit kromě vitamínů i jód, který napomáhá správnému vývoji mozku, a navíc pomáhá chránit před zubním kazem. Arónie je také skvělá při onemocnění štítné žlázy, chudokrevnosti, vysokém krevním tlaku a cholesterolu, onemocnění močových cest či žaludku. Podporuje zdraví cév i srdce, posiluje paměť a celkově celý organismus.
Arónie se skvěle hodí do mnoha receptů
Nejjednodušším způsobem, jak jíst arónii, je samozřejmě za syrova. Je to však sezónní ovoce, takže by byla dostupná jen určitou část roku. Arónii proto můžete usušit či ji například kompotovat. Nejoblíbenějším způsobem je ale příprava sirupu, recepty na jeho přípravu vařením i za studena jsme s vámi již na JakZdravě sdíleli. Sušené i zavařené plody arónie můžete přidat i do buchet či koláčů nebo z nich připravit například smoothies. Z čerstvých plodů se také často vyrábějí domácí léky, odvary či tinktury.
Tinktura z bobulí arónie
Tinkturu z arónie připravte ideálně z čerstvých plodů, v případě nouze z plodů sušených. Smíchejte v uzavíratelné sklenici arónii a alespoň 70 % alkohol (ideálě vodku či jiný čirý alkohol) v poměru 1 ku 3. Sklenici uzavřete a nechte 3 týdny odstát (při pokojové teplotě), občas protřepte. Následně směs sceďte a přelijte do tmavé skleničky, ideálně vybavené kapátkem.
Užívejte 20 kapek 3x denně. Tinktura se používá nejčastěji při nachlazení, chřipce a dalších respiračních nemocech. Dále při kardiovaskulárních onemocněních, diabetu a chronických zánětech. Obecně však pomáhá na všechna onemocnění a neduhy, které jsme popisovali výše.