Červená řepa je jednou z nejzdravějších potravin planety. Mnoho lidí ji ale vůbec nejí, protože neví, jak ji připravit. Způsobů je přitom mnoho.
Ne nadarmo se říká, že zdraví začíná ve střevech. Pokud je v rovnováze křehká střevní mikroflóra, funguje správně i imunitní systém. Čistá střeva zase snižují riziko vzniku kolorektálního karcinomu. Podpořit zdraví střev můžete velmi snadno přírodní cestou a jako bonus získáte i zdravější játra a silnější a odolnější organismus.
Červená řepa je pokladem pro mozek, játra i střeva
Červená řepa je právem považována za superpotravinu, má totiž obrovské množství přínosů. Odborníci z BBCGoodFood vyzdvihují zejména silné antioxidační schopnosti červené řepy, její pozitivní vliv na krevní tlak, zažívací systém a obzvláště střeva.
Tvrdí také, že červená řepa má nezanedbatelné protizánětlivé a protirakovinné účinky a snižuje riziko srdečních onemocnění. Navíc podporuje zdraví mozku, čistí játra a zmírňuje nepříjemnosti spojené s menopauzou. A aby toho nebylo málo, může vám i značně usnadnit hubnutí, jak jsme na JakZdravě již zmiňovali.
Jednoduchý recept na salát z červené řepy
Tento recept by měl čas od času užívat preventivně úplně každý. Sáhnout byste po něm měli zejména tehdy, pokud vás trápí zanešená střeva, snížená funkce jater (včetně ztukovatění) nebo vysoký krevní tlak. Trpíte-li chronickými záněty, problémy s krevním oběhem či oslabenou imunitou, může být tento recept také přesně tím, co hledáte. K přípravě budete potřebovat:
- cca 150 gramů červené řepy (asi 2 středně velké kusy)
- 2 střední cibule
- 1 až 2 čajové lžičky jablečného octa
- 2 až 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- sůl
Řepu omyjte a lehce povařte ve vodě. Navlékněte si rukavice a zchladlou řepu oloupejte a nakrájejte na proužky či menší kostičky. Přidejte nahrubo (nebo jen na půlměsíčky) nakrájenou cibuli, olivový olej, jablečný ocet a sůl. Všechny ingredience promíchejte a nechte cca ½ hodiny odstát. Salát je hotov. Pokud máte na přípravu trochu více času, můžete vyzkoušet i recept na salát z červené řepy s vlašskými ořechy, který jsme s vámi na JakZdravě sdíleli již dříve.
Zařadit červenou řepu do jídelníčku je velmi snadné
Salát rozhodně není jediným způsobem, jak červenou řepu konzumovat. Můžete z ní vyrábět různé pomazánky (můj tatínek v tomto případě jednoduše smíchá strouhanou červenou řepu s tatarkou, ale existují i zdravější varianty), přidat ji do smoothies nebo červenou řepu nakrájet na plátky a upéct. Získáte tak zdravou obdobu klasických brambůrků, případně hranolek. A v neposlední řadě můžete z červené řepy udělat polévku, například boršč.
Nutriční specialistka Jerlyn Jones, MS doporučuje ještě tyto způsoby využití červené řepy:
- Vyrobte si chutný dip: Když smícháte najemno nastrouhanou červenou řepu s jogurtem a česnekem, získáte chutný a zdravý dip.
- Zapojte odšťavňovač: Domácí šťáva z červené řepy je rozhodně zdravější než kupovaná verze.
- Využijte i listy: Čerstvé listy z červené řepy můžete připravit stejným způsobem jako například špenát.