Patříte-li k milovníkům nakládaných okurek, děláte velmi dobře. Podle odborníků totiž prospívají nejen tělu, ale dokáží si poradit i s některými duševními obtížemi.
Nakládané okurky bezpochyby patří k nejoblíbenějším kvašeným přílohám k mnoha pokrmům. Snad každá rodina má svůj originální recept na nálev i způsob nakládání. Věděli jste ale, že nakládané okurky výrazně prospívají i vašemu zdraví? Nutriční specialistka Natalie Butler, R.D. tvrdí, že nakládané okurky prospívají nejen vašemu tělu, ale i duši.
Nakládané okurky jsou plné živin
Stejně jako většina ostatní zeleniny i nakládané okurky obsahují velké množství vody a vitaminů. Odborníci z WebMD tvrdí, že jedna středně velká nakládaná okurka obsahuje přibližně: 20% doporučené denní dávky vitaminu K, který napomáhá srážení krve a je důležitý i pro hustotu kostí, zdravé zuby a zdravé nervy, dále 3 až 4 % denní potřeby vitaminu C, který posiluje imunitu a chrání buňky před poškozením a 1 % DDD vitaminu A, který je důležitý obzvláště v těhotenství.
Okurky obsahují také nezanedbatelné množství minerálů, obzvláště vápníku (6 % doporučené denní dávky), který kromě kostí a zubů posiluje i nervový systém a 2 % denní potřeby draslíku, který taktéž napomáhá správné funkci nervů. O nepříjemných příznacích nedostatku draslíku jsme vás na JakZdravě již informovali a nakládané okurky jsou dobrým a chutným způsobem, jak jeho hladinu doplnit.
Nakládané okurky vás mohou zbavit úzkostí
O výhodách fermentovaných potravin jsme na JakZdravě psali hned několikrát. Tím, že obsahují mnoho probiotik, mají pozitivní vliv na trávicí systém, který zase příznivě ovlivňuje imunitu. Mimo to však okurky mají významný vliv i na duševní zdraví.
Okurky totiž podle nejnovějších studií mohou přímo ovlivnit například nervozitu a úzkost. Osvědčily se obzvláště u léčby neuróz a sociální úzkosti. Tím, že se jedná o přirozenou potravinu, u které logicky nehrozí vznik závislosti, zkuste ji do svého jídelníčku zařadit pravidelně.