Pravidelná konzumace této jedné suroviny nabízí řadu zdravotních přínosů pro lidské tělo. Můžete ji namazat na chleba nebo přidat do pokrmů.
Sádlo bylo v dřívějších dobách nedílnou ingrediencí při vaření. Postupem času na něj ale mnozí zapomněli a nahradili ho margarínem či máslem. Tyto produkty však rozhodně neposkytují stejné množství užitečných živin, a navíc mohou obsahovat přidané složky. Kromě toho je sádlo dle serveru NourishedWithNature mnohem zdravější a dodá pokrmům maximální chuť – zejména při pečení koláče udělá kůrku krásnější a křupavější.
Sádlo podporuje lidské zdraví
Jelikož se jedná o živočišný tuk, sádlo má spoustu dobrých vlastností. Zejména díky obsahu nasycených mastných kyselin a kyseliny olejové funguje jako pomocník při odbourávání nezdravých kyselin, díky čemuž snižuje cholesterol. Navíc oproti běžnému máslu obsahuje pouze třetinu této látky, takže z hlediska kardiovaskulárního zdraví neohrožuje organismus tolik jako obyčejné máslo nebo margarín. Je navíc všestranné a lze ho aplikovat různě.
Ačkoli se většina lidí snaží nasyceným tukům spíše vyhýbat, jsou nezbytné pro zdravé kostí a posilují obranyschopnost imunitního systému. Stejně tak jsou bohatým zdrojem vitamínu E, který dodává tělu mladistvý vzhled a podporuje zdraví pokožky. Na webu JakZdravě jsme také psali o zajímavých zdravotních přínosech olivového oleje.
S konzumací to však nepřehánějte
Pokud chcete zařadit sádlo do svého jídelníčku, neměli byste to s ním přehánět. Má totiž hodně kalorií a jeho nadměrné množství by mohlo vést k zažívacím potížím – nikdy ho nejezte před fyzickou aktivitou nebo po ní, protože prodlužuje dobu trávení. Hodí se však například při smažení, neboť je tepelně stabilní a maso se na něm nepřipaluje. Na rozdíl od rostlinných olejů pak na něm nevznikají ani karcinogenní látky.
Sádlo se vyplatí použít také při každodenní péči. Jelikož je mastné a obsahuje účinné složky, velmi dobře se osvědčilo v případě ekzematické a suché pokožky. Tu podle serveru CoastPacking dokáže zjemnit a regenerovat, a to zcela přirozeným způsobem. Díky tomu, že neobsahuje žádné chemické látky, navíc nedráždí ani citlivější pokožku.