Kostival patří mezi bylinky se silným analgetickým účinkem. Při vnitřním užívání se poraďte s lékárníkem na dávkování. Zevně můžete použít domácí mastičku.
Kostival je rostlina, která se po staletí využívá ke zmírňování bolestí zad, svalů, kloubů a pro urychlení hojení zlomenin. Používala se i při zánětech kůže a při bolestech obecně. Je ale vhodné zdůraznit, že se jedná o jednu z nejléčivějších rostlin vůbec, takže je třeba opatrnosti v užívání. My se dnes zaměříme na kostivalovou mast, která se používá výhradně zevně.
Silná a léčivá mast z kostivalu
Mezi hlavní léčivé složky rostliny patří silice, třísloviny, sliz, cholin a alantonin. Alantonin je hlavní aktivní složka kořene kostivalu, která podporuje granulaci a regeneraci tkání, což jsou nutné fáze hojení. Kostival tak obnovuje pokožku, podle webu NIH se dá použít jak na úrazy, tak na drsnou a popraskanou pokožku. Dále pomáhá na záněty kloubů, zhmožděniny, tenisový loket i osteoporózu. Všude tam, kde bolí pohybový aparát, kostival přinese úlevu. Doporučuje se také při artritidě a dně, jak píše web Healthline. Naše redakce doporučovala kostival i na zánět žil.
Jak si vyrobit kostivalovou mast?
Tento recept je založen na kostivalu a olivovém oleji. Olivový olej se volí jako vhodný pro pokožku, protože obsahuje vitamín E, který nejenže prospívá kůži, ale také snižuje bolest. O dalších účincích olivového oleje se můžete dočíst v dřívějších článcích na JakZdravě.
Co budete potřebovat?
- 250 g kořene kostivalu lékařského,
- 40 lžic vepřového sádla,
- 40 lžic olivového oleje
- a 150 g včelího vosku.
Postup přípravy receptu:
- Zahřívejte tuk dokud neroztaje, poté ho nechte vychladnout.
- Do ještě teplého tuku nastrouhejte očištěný kořen kostivalu.
- Nechte přes noc zakryté, aby kostival uvolnil účinné látky do masti.
- Druhý den opět mírně zahřejte, aby se směs roztekla.
- Sceďte a přidejte olivový olej a nasekaný vosk.
- Nechte na velmi mírném ohni, aby se vše rozpustilo a spojilo v jednotnou hmotu.
- Poté odstavte z ohně.
- Vychladlou mast nalijte do skleněných nádob.
- Skladovat lze až rok na chladném místě.