Nejsilnější bylinka: Utlumí bolest zad, pomůže dokonce i na dnu

Kostival patří mezi bylinky se silným analgetickým účinkem. Při vnitřním užívání se poraďte s lékárníkem na dávkování. Zevně můžete použít domácí mastičku.

Kostival rostlina kvetoucí i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Kostival je rostlina, která se po staletí využívá ke zmírňování bolestí zad, svalů, kloubů a pro urychlení hojení zlomenin. Používala se i při zánětech kůže a při bolestech obecně. Je ale vhodné zdůraznit, že se jedná o jednu z nejléčivějších rostlin vůbec, takže je třeba opatrnosti v užívání. My se dnes zaměříme na kostivalovou mast, která se používá výhradně zevně.

Silná a léčivá mast z kostivalu

Mezi hlavní léčivé složky rostliny patří silice, třísloviny, sliz, cholin a alantonin. Alantonin je hlavní aktivní složka kořene kostivalu, která podporuje granulaci a regeneraci tkání, což jsou nutné fáze hojení. Kostival tak obnovuje pokožku, podle webu NIH se dá použít jak na úrazy, tak na drsnou a popraskanou pokožku. Dále pomáhá na záněty kloubů, zhmožděniny, tenisový loket i osteoporózu. Všude tam, kde bolí pohybový aparát, kostival přinese úlevu. Doporučuje se také při artritidě a dně, jak píše web Healthline. Naše redakce doporučovala kostival i na zánět žil.

Jak si vyrobit kostivalovou mast?

Tento recept je založen na kostivalu a olivovém oleji. Olivový olej se volí jako vhodný pro pokožku, protože obsahuje vitamín E, který nejenže prospívá kůži, ale také snižuje bolest. O dalších účincích olivového oleje se můžete dočíst v dřívějších článcích na JakZdravě.

Kostival rostlina v přírodě iZdroj fotografie: Pixabay
Kostival patří mezi nejmocnější bylinky, které pomáhají proti bolestem kloubů.

Co budete potřebovat?

  • 250 g kořene kostivalu lékařského,
  • 40 lžic vepřového sádla,
  • 40 lžic olivového oleje
  • a 150 g včelího vosku.

Bolest zad a šíje bude minulostí. Jak si s ní poradit doma a kdy raději vyhledat lékaře?

Postup přípravy receptu:

  1. Zahřívejte tuk dokud neroztaje, poté ho nechte vychladnout.
  2. Do ještě teplého tuku nastrouhejte očištěný kořen kostivalu.
  3. Nechte přes noc zakryté, aby kostival uvolnil účinné látky do masti.
  4. Druhý den opět mírně zahřejte, aby se směs roztekla.
  5. Sceďte a přidejte olivový olej a nasekaný vosk.
  6. Nechte na velmi mírném ohni, aby se vše rozpustilo a spojilo v jednotnou hmotu.
  7. Poté odstavte z ohně.
  8. Vychladlou mast nalijte do skleněných nádob.
  9. Skladovat lze až rok na chladném místě.

Jaké máte zkušenosti s kostivalem vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
115 lidí právě čte
Autor článku

Dita Polívková

Zobrazit další články