Slavná bylinkářka radí: Díky této bylince jsem 64 let nemusela chodit k lékaři

Pýr plazivý je noční můrou zahrádkářů, ale zároveň požehnáním bylinkářů. Dokáže si poradit s mnoha zdravotními problémy. Od kašle a horečky po vysoký tlak.

starší aktivní pár i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Přírodní léčba je opět na vzestupu. Nemívá totiž nepříjemné vedlejší účinky, nezatěžuje organismus a obvykle je zcela zdarma. K léčbě se dají využít nejen potraviny a bylinky, ale i nejrůznější plevele a traviny. Jedním z nejoblíbenějších a údajně i nejúčinnějších je pýr plazivý.

Lidija Nestorovna Surina je stará slavná bylinkářka ze Sibiře. Celý život se věnuje přírodní medicíně a pomáhá lidem s léčbou zdravotních obtíží pomocí běžných bylin a travin. Tvrdí, že nejlépe vždy fungují přírodní léky, které pocházejí z místa, kde člověk žije. Jednou z jejích nejpropagovanějších bylinek je pýr plazivý. Tento obyčejný plevel si dle ní dokáže poradit s celou řadou zdravotních obtíží.

Léčivé účinky pýru potvrzuje i moderní věda

Pýr plazivý byl podroben i vědeckému zkoumání a studie jeho zdravotní přínosy potvrzují. Odborníci z RxList jej doporučují k léčbě kašle, zánětu močového měchýře, vysokého krevního tlaku či při ledvinových kamenech, zácpě nebo ke snížení horečky. Zdravotnický web HealthBenefitsTimes jej doporučuje také na zmírnění obtíží spojených s menopauzou, kožní problémy nebo na zvýšení hladiny energie.

pýr a tráva iZdroj fotografie: Freepik
Pýr plazivý najdete v trávě i na záhoncích

Jak používat pýr plazivý

Pokud vás trápí zažívací problémy či žaludeční vředy, jezte pýr syrový. Postačí jeden čerstvě utržený list každý den. Vývar z pýru je pak dobrý k léčbě mnoha zdravotních problémů i jako prevence před artritidou, artrózou a dalšími problémy postihujícími kosti a klouby – stejně jako před gastritidou a dalšími vleklými obtížemi. 

Co je to revmatoidní artritida, a jaké jsou příčiny vzniku?

Stačí 10 minut povařit svazek pýru a následně jej buď popíjet samotný nebo jej použít například jako základ na polévku. Bylinkářka doporučuje i další místní plodiny, jako je česnek, heřmánek, hloh či měsíček, který jsme vám na JakZdravě již také doporučovali.

Jaké jsou vaše zkušenosti s pýrem?

Diskuze Vstoupit do diskuze
54 lidí právě čte
Autor článku

Klára Sladká

Zobrazit další články