Kuřecí játra jsou pro tělo velmi zdravá, obsahují velké množství látek přínosných pro tělo. Jedná se ale o játra zbavená žlučníku, tato potravina ho, bohužel, obsahuje.
Také si dáte rádi játra na cibulce? Tak pozor na kuřecí játra z Polska, která označila v únoru Státní zemědělská a potravinářská inspekce za nejakostní potravinu. Vzorek byl odebrán začátkem února a vzhledem k tomu, že výrobek má dlouhou dobu trvanlivosti, můžete ho mít klidně doma.
O jaký výrobek se jedná
Jedná se o kuřecí játra v plastikovém obalu s číslem šarže 20231127 o hmotnosti 500 gramů a datem minimální trvanlivosti do 27. 11. 2024. Původem jsou z Polska od výrobce FIRMA KABANOS Kojs Morostaw. Vzorek byl odebrán v Penny Marketu s. r. o. v Brně, jak informoval web PotravinyNaPranýři.
Co bylo špatně
Kuřecí játra byla vyhodnocena jako nevyhovující a nejakostní potravina, protože bylo zjištěno, že se v nich nachází žlučník nebo jeho zbytky. Podle zákona se mezi droby řadí pouze srdce, krk, svalnatý žaludek, játra, jakož i ostatní části považované za jedlé na trhu, na kterém je příslušný produkt určen ke konečné spotřebě. To znamená, že játra musí být bez žlučníku. Před Vánoci měl nepříjemný problém pro změnu s kuřecími řízky obchodní řetězec TESCO, jak jsme na JakZdravě avizovali. Tam byl problém o mnoho větší, neboť maso obsahovalo salmonelu.
Jak s játry naložit?
Játra s obsahem žluči nebo žlučníku mohou při konzumaci způsobit zdravotní problémy. Jejich chuť bude výrazně hořká a s největší pravděpodobností vám tedy ani nebudou chutnat. Pokud máte játra s výše zmíněnými parametry v lednici nebo v mrazáku, vyhoďte je a kupte si jiná. Ušetříte se tak zdravotních nepříjemností a zbytečné námahy, kterou byste vynaložili k přípravě nechutného pokrmu. Přitom kuřecí játra jsou velmi zdravá, jak naše redakce psala dříve.