Umělé transmastné kyseliny jsou strašákem moderní doby. Způsobují řadu zdravotních komplikací, přitom jsou součástí téměř všech průmyslově zpracovaných potravin.
Strava má na zdravotní stav člověka obrovský vliv. Zatímco některé potraviny léčí, jiné mají na lidský organismus doslova zhoubný vliv. Lékaři už roky varují před nadměrnou konzumací soli, protože přispívá ke vzniku hypertenze. Příliš tučná a obecně nezdravá strava zase ničí cévy, protože zvyšuje hladinu cholesterolu. Příliš cukru může postupně vyvolat inzulinovou rezistenci a rozhodit hormonální rovnováhu v těle. Je proto důležité věnovat pozornost tomu, co jíte a snažit se o co nejzdravější jídelníček.
Strašák jménem transmastné kyseliny
Transmastné kyseliny jsou typem nenasycených tuků, které mohou být buď přírodní (živočišného původu) nebo umělé. Nutriční specialistka Kathy W. Warwick, RDN, vysvětluje, že přírodní transmastné kyseliny jsou v umírněném množství bezpečné, ale ty umělé (hydrogenované rostlinné oleje) mohou způsobit celou řadu zdravotních problémů. Jako například:
- zvyšují riziko srdečních onemocnění
- mohou způsobit inzulinovou rezistenci a cukrovku 2. typu
- zvyšují výskyt zánětů, zejména u lidí s nadváhou nebo obezitou
- mohou poškodit vnitřní výstelku cév
- zvyšují riziko vzniku některých druhů rakoviny
Odborníci z MayoClinic dodávají, že transmastné kyseliny zvyšují hladinu špatného cholesterolu (LDL) a snižují hladinu dobrého cholesterolu (HDL). Vysoký cholesterol, jak jsme již na JakZdravě několikrát zmiňovali, se významně podílí na vzniku kardiovaskulárních chorob včetně mrtvice a infarktu.
Umělé transmastné kyseliny jsou téměř ve všech zpracovaných potravinách
Nejbohatším zdrojem transmastných kyselin v moderní stravě jsou průmyslově zpracované potraviny, které obsahují částečně hydrogenovaný rostlinný olej, jako jsou některé margaríny, tučné pečivo, sušenky, dorty a další pečivo (obvykle jsou zde použity jako stabilizátory, konzervanty nebo zlepšovače textury). Je proto důležité číst etikety na výrobcích a umělým transmastným kyselinám se pokud možno vyhýbat. Dejte si pozor také na:
- Rychlé občerstvení: Smažené pokrmy mohou být připravovány ve vysoce ztužených tucích obsahujících transmastné kyseliny.
- Balené dezerty: Kromě již zmiňovaných dortů a koláčů hlídejte i etikety zmrzliny a dalších výrobků.
- Polotovary: Například hotová těsta na pečení, směsi na dorty, pečivo a a pizza.
- Jídla s vysokým obsahem tuku: Obzvláště smažené potraviny, klobásy, uzeniny a hotová jídla.
- Nápoje: Některé kávy s přidaným smetanovým krémem nebo nápoje s přidanou čokoládou.