Inspektoři SZPI byli nuceni opět varovat před nebezpečnou potravinou. Tentokrát se jedná o uzenou krkovici. Na tomto oslizlém uzeném byste si rozhodně nepochutnali.
Zapomeňte na představu lahodného uzeného masa, které byste si rádi dopřáli. Varování zní jasně: uzená krkovice, kterou museli inspektoři nedávno stáhnout z prodeje, není bezpečná. Pokud jste si ji náhodou pořídili, rozhodně ji nekonzumujte a v žádném případě ji nepodávejte dětem.
Pozor na uzenou krkovici
Kontroloři Státní zemědělské a potravinářské inspekce provedli nedávno ve Frýdlantě v obchodě DUNG SON TRAN na ulici Příčná p.p.č. 182/84 inspekci a okamžitě stáhli z prodeje uzenou krkovici. Výrobek zapáchal po kažení, měl oslizlý a lepkavý povrch a inspektoři jej tedy označili za nebezpečný. Varování zveřejnili i na svých webových stránkách PotravinyNaPranýři.
Šarže, která byla stažena, má označení L 18.03.2024 a byla prodávána v kilogramovém balení. Při kontrole nebyly zjištěny nevyhovující teploty skladování a vzorek byl odebrán z načatého balení. Pokud jste tedy zakoupili celé balení, je teoreticky možné, že bude v pořádku, před konzumací jej však důkladně zkontrolujte.
Lepkavé maso nikdy nejezte
Může to znít jako rutinní opatření, ale není to jen o kontrole vůně a vzhledu povrchu. Maso, které zavání nebo je lepkavé, vám nemusí přinést jen chuťové zklamání, ale i vážné zdravotní komplikace. Jak jsme již na JakZdravě několikrát vysvětlovali zápach a lepkavost povrchu skutečně nejsou jen kosmetickým problémem. Pokud se totiž maso začne kazit, mohou se v něm začít množit bakterie, které bývají velice nebezpečné.
Konzumace kazícího se masa může způsobit potravinové otravy, které mohou mít nepříjemné příznaky jako zvracení, průjem nebo horečku. V mase se množí velmi nebezpečné bakterie, jako například Salmonela, E. coli nebo Staphylococcus aureus. To, jak se s těmito bakteriemi organismus vypořádá, závisí na mnoha faktorech, včetně věku a celkového zdravotního stavu. Někomu tedy může být jen velmi špatně, jiný může skončit na jednotce intenzivní péče. Rozhodně to není radno riskovat.