Dna je typ artritidy, kdy zvýšené množství kyseliny močové vytváří v kloubech krystaly, které způsobují zánět a otok. Naštěstí existuje účinná domácí léčba.
Dna, přestože se může zdát jako záležitost minulosti, je stále aktuálním problémem pro mnoho lidí. Jedná se vlastně o typ artritidy, která se projevuje bolestivými záněty kloubů, obvykle v oblasti nohou, zejména palců. Při tomto onemocnění je samozřejmě důležité dodržovat rady lékařů a předepsanou léčbu, nicméně existuje několik domácích prostředků, které mohou pomoci zmírnit bolesti a snížit zánět spojený se dnou, které rozhodně stojí za vyzkoušení.
Jablečný ocet rozpouští krystalky v kloubech
Jablečný ocet má silné antioxidační a protizánětlivé vlastnosti, které při léčbě dny pomáhají. Obsahuje kyselinu octovou, která pomáhá rozpouštět krystaly kyseliny močové v kloubech a snižuje zánět. Stačí smíchat jednu až dvě lžíce jablečného octa s sklenicí vody a tento nápoj pít dvakrát denně.
Kopřivový čaj odplavuje kyselinu močovou
Kopřivový čaj jsme vám na JakZdravě doporučovali na zažívací potíže i zánětlivá onemocnění. Má také skvělé diuretické vlastnosti, což znamená, že může pomoci tělu odplavovat nadbytečnou kyselinu močovou, která je při dně zodpovědná za tvorbu krystalů v kloubech. Pravidelné pití kopřivového čaje navíc pomáhá detoxikovat tělo. Stačí zalít jednu lžičku sušených kopřiv dvěma šálky vroucí vody a nechat 5-10 minut louhovat.
Hořčík působí preventivně a pomáhá předcházet zhoršení stavu
Hořčík je důležitý minerál, který, jak už jsme ostatně na JakZdravě několikrát zmiňovali, hraje klíčovou roli při mnoha tělesných procesech. Jednou z výhod je to, že snižuje hladinu kyseliny močové v těle a zlepšuje metabolismus. Existuje mnoho forem hořčíku, ideální je konzumovat ho ve formě doplňků nebo samotných potravin, které jsou na hořčík bohaté. Jedná se například o luštěniny, ořechy, semena a zeleninu.
Lékařka Alana Biggers, M.D. kromě hořčíku doporučuje ještě následující potraviny a doplňky stravy, které pomáhají snižovat hladinu kyseliny močové a předcházet záchvatům dny:
- třešně a višně
- zázvor
- zředěný jablečný ocet
- celer
- kopřivový čaj
- pampeliška
- semena ostropestřce mariánského
Vyhněte se purinům
Vzhledem k tomu, že jedním z nejsilnějších faktorů, které přispívají ke vzniku dny, jsou puriny (zvyšují hladinu kyseliny močové), je více než vhodné jejich množství přijímané stravou limitovat. Lékařka Stella Bard, MD připomíná, že mezi tyto potraviny patří zejména:
- červené maso a zvěřina
- vnitřnosti, jako jsou ledviny, játra a brzlík
- mořské plody, měkkýši a korýši
- alkohol
- potraviny a nápoje s vysokým obsahem fruktózového kukuřičného sirupu