Salmonela je nebezpečné onemocnění, které číhá v mase nebo kontaminované vodě. V tomto případě na vás čeká v mraženém kuřecím mase z Ukrajiny. Nemáte ho doma?
Pokud jste si koupili hluboce zmražené kuře z Ukrajiny, měli byste ho okamžitě vyhodit. Bylo označeno za nebezpečnou potravinu, protože obsahovalo patogenní bakterie. Zjistila to při úřední kontrole Státní zemědělská a potravinářská inspekce a varovala tak spotřebitele, aby dotyčné maso nejedli.
Tato kuřecí stehna z Ukrajiny nejezte
Jestliže máte doma hluboce zmražená kuřecí stehna celá bez kostí a kůže, určitě toto maso nejezte. Jedná se o balený masný výrobek z obchodního řetězce MAKRO Cash & Carry ČR s.r.o. na Praze 5 s číslem šarže 24031102. Datum minimální trvanlivosti sahá až do 14. 1. 2025, ale rozhodně není vhodné toto maso dál přechovávat ke konzumaci. Jak informoval web PotravinyNaPranýři, bylo označeno za nebezpečnou potravinu.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce zjistila ve výrobku přítomnost bakterie Salmonella Infantis, která může způsobit salmonelózu. Toto onemocnění je zvlášť nebezpečné pro oslabené jedince, děti a těhotné ženy. Jak naše redakce již v minulosti varovala, není to první případ, kdy kuřecí maso z Ukrajiny obsahuje salmonelu. Jednalo se tehdy o kuře bez drobů.
Salmonela se podobá otravě jídlem
Příznaky salmonely nastupují po snězení infikované potraviny od 8 do 72 hodin. Nakazit se můžete masem nebo kontaminovanou vodou. Příznaky mohou být mírné, ale i velmi vážné. Může se objevit bolest břicha, křeče a úporný průjem, který může být doprovázený zimnicí, horečkou a celkovou slabostí. Může být přítomné i zvracení a nevolnost.
Největším rizikem je dehydratace, protože zvracením a průjmem tělo přichází o velké množství vody. To je nebezpečné hlavně pro kojence, děti a seniory. Dehydratace by totiž u nich mohla být fatální. Dehydrovat se můžete i nedostatečným pitím tekutin. Jak poznat, zda pijete dostatečné množství tekutin radíme na JakZdravě v dřívějším článku.