Mrkvový nápoj chrání před nemocemi a urychluje hubnutí. Obyčejná zelenina za pár korun dokáže nevyčíslitelné divy

Mrkev patří mezi nejběžnější zeleninu. Nabízí řadu užitečných benefitů pro organismus, kvůli kterým byste ji měli zařazovat do svého jídelníčku co nejčastěji.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Mezi základní zeleninu, která nechybí snad na pultech žádného obchodu, řadíme i mrkev obecnou. Na první pohled vypadá úplně obyčejně. Když se ale na mrkev podíváme podrobněji, zjistíme, jak výbornou zeleninou je z hlediska obsahu vitamínů a minerálů. Dětská gastroenteroložka Shaija Shelby Kutty, MBBS nedá dopustit na zeleninové a ovocné čerstvé šťávy, tu z mrkve nevyjímaje. Jaké má příznivé účinky pro tělo?

Mrkve pochází z jižní Asie

Asi málokoho napadne, že domovinou mrkve je oblast Afganistánu, Íránu a Pákistánu. Do Evropy se dostala teprve ve 12. století. Zajímavé je, že původní barva kořene je černá. Oranžová odrůda byla vyšlechtěná v Nizozemí v 17. století. V současnosti se mrkev pěstuje po celém světě a najdete ji i na mnoha českých užitkových zahrádkách u rodinných domů. Nejčastěji se mrkev používá v kuchyni na přípravu polévek, salátů, ale dají se z ní upéct i sladké moučníky.

iZdroj fotografie: Pixabay
V současnosti se mrkev pěstuje po celém světě.

Co všechno mrkev obsahuje

Mrkev je bohatá zejména na beta-karoteny, které způsobují červené zbarvení kořene. Dále obsahuje vlákninu, antioxidanty – vitamíny C a E a karotenoidy, z minerálů pak draslík, sodík, vápník, fosfor, železo a hořčík. Jak je patrné, mrkvová polévka je koktejlem těch nejlepších živin pro náš organismus. Ještě lepší je ale pití čerstvé mrkvové šťávy, které posiluje obranyschopnost organismu, léčí ischemickou chorobu srdeční a zlepšuje zdraví očí a pokožky. V lidovém léčitelství se mrkev používá jako močopudný a projímavý prostředek.

iZdroj fotografie: Pixabay
Z mrkve lze upéct i mrkvový muffin.

Účinně i proti rakovině

Studie z poslední doby ukazují zajímavá zjištění, která se týkají pití mrkvové šťávy. Ta totiž obsahuje také falkarinol, jenž má preventivní protinádorový účinek. Vzhledem k tomu, že se vařením snižuje jeho množství, je vhodnější konzumovat mrkev ve formě čerstvé šťávy. Ideální je její příprava z mrkve vlastní produkce. Nemáte-li možnost si ji sami doma vypěstovat, samozřejmě lze použít i mrkev z běžné obchodní sítě.

iZdroj fotografie: Pixabay
Ideální konzumace mrkve je ve formě čerstvé šťávy.

Co byste měli mít na paměti

Pitím mrkvové šťávy dostanete do sebe koncentrované množství cukru a beta-karotenu, jež kořen mrkve obsahuje. U diabetiků je proto třeba pohlídat jejich hladinu krevního cukru, kterou šťáva může negativně ovlivňovat směrem nahoru. Beta-karoten zbarvuje pokožku do oranžového nádechu.

Jak nejčastěji mrkev doma připravujete?

Zdroj: Healthline

Diskuze Vstoupit do diskuze
130 lidí právě čte
Autor článku

Jana Fojtíková

Zobrazit další články