Rakovina tlustého střeva a konečníku bývá často diagnostikována příliš pozdě. Je proto důležité věnovat svému tělu dostatek pozornosti a v případě pochybností navštívit lékaře.
Ještě před deseti lety držela Česká republika smutné prvenství. A to ve výskytu rakoviny tlustého střeva a konečníku. Díky screeningovým programům počet výskytů (a úmrtí) významně klesl. Stále je ale v Česku každým rokem diagnostikováno asi 7 500 nových případů a téměř 3 500 lidí na rakovinu tohoto typu umírá. Vzniku pokročilé rakoviny je díky včasnému nálezu možno předejít. Lékařka Alana Biggers, M.D., MPH proto doporučuje návštěvu odborníka, pokud získáte podezření, že by se vás tato diagnóza mohla týkat.
Rakovina tlustého střeva
Rakovina tlustého střeva je nejčastějším nádorovým onemocněním u dospělých, a také jednou z hlavních příčin úmrtí na celém světě. Důvodem je především skutečnost, že nemoc je často diagnostikována příliš pozdě. Její příznaky jsou zaměňovány s příznaky jiných onemocnění, takže když jdou lidé k lékaři, je rakovina obvykle již ve velmi pokročilém stadiu.
Níže naleznete jedny z nejčastějších příznaků kolorektálního karcinomu. Pokud se u vás vyskytne byť jen několik z nich, neotálejte s návštěvou lékaře. Pokud je nemoc diagnostikována včas, šance na uzdravení se rapidně zvyšují.
1. Změna střevních zvyklostí
Pokud trpíte průjmem, zácpou nebo nepříjemnými pocity několik dní, aniž byste změnili svůj životní styl a stravu, měli byste navštívit gastroenterologa.
2. Bolest břicha
Bolest břicha a plynatost mohou být způsobeny dyspepsií. Pokud se však vyskytuje velmi často, může být příznakem závažnějšího problému, například rakoviny tlustého střeva.
3. Rychlý a neočekávaný úbytek hmotnosti
Pokud náhle zhubnete a nezměníte své stravovací návyky a životní styl, měli byste okamžitě navštívit lékaře.
4. Deformita nebo výčnělek v oblasti břicha
Pokud si všimnete jakéhokoli výčnělku v oblasti břicha, měli byste se poradit s odborníkem.
5. Krev ve stolici
Pokud zjistíte, že vaše stolice je často zbarvená krví, je důležité, abyste co nejdříve navštívili lékaře.
Rizikové faktory rakoviny tlustého střeva
Existuje několik rizikových faktorů, které mohou zvýšit pravděpodobnost vzniku rakoviny tlustého střeva. Pokud se u vás některé z nich vyskytují, neznamená to ale automaticky, že rakovinou tlustého střeva onemocníte.
Rizikové faktory, které nemůžete změnit
Některé faktory, které zvyšují riziko vzniku rakoviny tlustého střeva, nelze změnit. Například váš věk, etnický původ a rodinná anamnéza mohou mít vliv na riziko vzniku rakoviny tlustého střeva. Mezi rizikové faktory, které nemůžete ovlivnit, patří např:
- věk nad 50 let
- předchozí výskyt polypů tlustého střeva
- předchozí výskyt střevních onemocnění
- výskyt rakoviny tlustého střeva v rodině
- výskyt některých genetických syndromů, jako je například familiární adenomatózní polypóza (FAP).
- africký nebo aškenázský židovský původ
Rizikové faktory, kterým se můžete vyhnout
Další rizikové faktory lze ovlivnit. To znamená, že je můžete změnit a snížit tak riziko vzniku rakoviny tlustého střeva. Mezi rizikové faktory, kterým se lze vyhnout, patří:
- nadváha nebo obezita
- kouření
- nadměrné pití alkoholu
- cukrovka 2. typu
- sedavý způsob života
- konzumace stravy s vysokým obsahem zpracovaného masa
Navštěvujete při zvláštních příznacích lékaře nebo vyčkáváte?