Jedna lžička a je po problémech: Pomůže na zažívací potíže, nadváhu i kožní onemocnění

Zázrak na lžičce – přesně tak by se daly nazvat pšeničné otruby. Obsahují obrovské množství zdravé vlákniny a živin, které vaše tělo přivítá s nadšením.

i Zdroj fotografie: Freepik
                   

Pšeničné otruby obsahují velké množství nerozpustné vlákniny, která v současnosti chybí značnému množství lidí. Přitom je ve stravě tolik potřebná. Kromě ní jsou otruby zdrojem minerálů, vitamínů a antioxidantů. Tato kombinace z nich dělá báječný prostředek, který vám pomůže zbavit se nejrůznějších zdravotních potíží.

Otruby při obezitě

Jedna lžička prášku z pšeničných otrub před každým jídlem dokáže udělat s váhou divy. V čem je trik? Vláknina v žaludku zvětšuje svůj objem, takže vás zasytí a vás nebude váš „pan žaludek“ nutit ke konzumaci velkého množství jídla.

Vyřeší trávicí potíže

Vláknina a enzymy z pšeničných otrub pomáhají lépe strávit přijatou potravu. Pokud máte trávicí potíže, dejte si půl lžičky prášku z pšeničných otrub před jídlem a půl lžičky po jídle. Předejte tak nadýmání, plynatosti a střevním křečím. Otruby můžete použít také jako lék na zácpu. V tomto případě je musíte macerovat. Nasáklé otruby působí projímavě. Dejte si je ráno nalačno a před večeří a zácpa by vás měla přestat obtěžovat.

Kožní onemocnění a pšeničné otruby

Citlivá pokožka má častější sklony k nedokonalostem a akné. Jedna sklenička nasáklých otrub denně by měla pomoci. Užívejte je po dobu alespoň jednoho měsíce, ideálně déle. Toto doporučení funguje i na kožní projevy alergie.

Paže ženy trpící lupénkou iZdroj fotografie: Freepik

Obklady na podráždění

Z nasáklých otrub si můžete připravit také obklady. Ty se aplikují dvakrát denně na podrážděnou pokožku, ráno a večer. Nechte působit minimálně deset minut, aby došlo ke zklidnění. Ke zklidnění podrážděné pokožky lze použít i ovesné vločky, které zmírní svědění.

Lupénka

Když nasáklé otruby přefiltrujete, vytvoříte pastu. Tu natřete na gázu a přiložíte na místa, kde vás trápí lupénka (psoriáza). Nejlepší je tento postup provádět jednou denně. K tomu byste měli změnit jídelníček, ve kterém by měly převažovat syrové potraviny rostlinného původu. Hodí se také pampeliška a kopřiva.

Recepty na otrubová léčiva

Postup, jak si připravit macerované otruby:

  1. Připravte si sklenici s vodou.
  2. Do ní vložte 2–3 polévkové lžíce otrub a ponechte přes noc (minimálně 8–10 hodin).
  3. Tekutinu druhý den vypijte a usazenou pastu na dně buď snězte, nebo využijte pro obklad. Tato léčba trvá minimálně dva týdny, ale nesmí přesáhnout tři měsíce.

Postup, jak si připravit otrubový prášek, a jeho dávkování:

  1. Otruby rozemelte v mlýnku na kávu tak, aby vznikl jemný prášek.
  2. Prášek se podává po lžičkách před a po jídle. Přidat se může i do jídel. Smí se užívat po dobu 6–12 měsíců.

Jaké jsou vaše zkušenosti s pšeničnými otrubami?

Zdroj: Zdravě
Diskuze Vstoupit do diskuze
150 lidí právě čte
Autor článku

Dita Polívková

Zobrazit další články