Každý, kdo má doma tuto plechovku, se musí mít na pozoru. Stáhli ji z prodeje, raději ji vyhoďte

Pokud jste si v případě nouze koupili tento hotový guláš, po otevření konzervy vás nejspíše čekalo velké zklamání. Zjistili jste, že vás ošidili na mase.

guláš v konzervě i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

V poslední době se objevily kontroverze kolem potravinářských výrobků, které nedodržují stanovené standardy. Ať už se jedná o nedodržení deklarovaného obsahu, jakosti či gramáže nebo o kažení obsahu, například v důsledku nesprávného skladování. Jedním z případů, který vzbudil v poslední době rozruch, je Fine Life Maďarský guláš od společnosti WHALLEY a.s.

V guláši šetřili na mase

Podle úřední kontroly Státní veterinární správy byl tento výrobek označen jako falšovaná potravina kvůli nízkému obsahu masa. Na etiketě výrobku byla deklarována hodnota obsahu masa 52 g/100 g, ale ve skutečnosti byl obsah pouze 33,75 g/100 g. O případu informovala SZPI na webu PotravinyNaPranýři.

Tento incident vzbudil oprávněné obavy spotřebitelů ohledně transparentnosti a kvality potravinářských výrobků na trhu. Nejenže spotřebitelé byli zklamáni nedostatečným obsahem masa v Maďarském guláši, ale také si mnozí asi položili otázku, jaké další potenciální nedostatky mohou být ve výrobcích, které kupují. 

Stále totiž slyší, aby četli etikety, ale k čemu jim to je, když popis realitě neodpovídá. Jediným pozitivem na tomto případě je to, že se alespoň nejednalo o zkaženou potravinu, jako u jiných případů, o kterých jsme vás již museli na JakZdravě také informovat. 

guláš iZdroj fotografie: Piqsels
Domácí guláš je nejlepší

Uvařte si guláš sami

Guláš, byť je to původně maďarský pokrm, u nás již zdomácněl. Je totiž snadný na přípravu, chutný a poměrně rychlý. Každá rodina má navíc vlastní recept, na který nedá dopustit. Na domácí maďarský guláš budete potřebovat:

  • 800 g hovězího masa (ideálně plec nebo roštěnka), nakrájeného na menší kousky
  • 4 středně velké cibule, nakrájené na jemno
  • 2 stroužky česneku, jemně nasekané
  • 2 lžíce slunečnicového oleje nebo sádla
  • 2 lžíce mleté sladké papriky
  • 1 lžičku mletého kmínu
  • 1/2 lžičky mletého koriandru
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře
  • 1/4 lžičky mletého kajenského pepře (volitelně, pro pikantní chuť)
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 středně velké brambory, oloupané a nakrájené na kostičky
  • 2 středně velké papriky (červená, žlutá nebo zelená), nakrájené na kostičky
  • 500 ml hovězího vývaru nebo vody
  • sůl podle chuti

Je opravdu zdravé vynechat maso kompletně ze své stravy, nebo se jedná pouze o trend dnešní doby?

Na pánvi rozehřejte olej nebo sádlo a osmažte na něm dozlatova cibuli. Přidejte nasekaný česnek a krátce jej osmažte (dokud se nerozvoní). Přidejte hovězí maso a nechte ho zatáhnout. Přidejte koření a dobře promíchejte, následně přidejte rajský protlak a začněte přilévat vývar nebo vodu a přivedete k varu. Poté snižte teplotu na minimum, přikryjte poklicí a nechte guláš dusit asi 1,5 až 2 hodiny, dokud maso není měkké a šťavnaté. Před podáváním guláš ochutnejte a případně jej dosolte. Podávejte ideálně s domácími knedlíky.

Jaký je váš osvědčený recept na guláš?

Diskuze Vstoupit do diskuze
138 lidí právě čte
Autor článku

Klára Sladká

Zobrazit další články