Jak na zdravé stolování

Stolování se dnes nepřikládá takový význam, jako tomu bylo dříve, kdy se celá rodina sešla u společného stolu.

i Zdroj fotografie: Shutterstock
                   

Prostřený stůl se tak pro mnohé stával pilířem rodiny a dnes se možná k tomuto hezkému zvyku začínáme zase vracet. Abyste měli z jídla dokonalý prožitek, vyhněte se rušivým elementům a nevhodné komunikaci. Věděli jste ale také, že stolování, klid na jídlo a pohoda, jež ze společného hodování plynou, mají pozitivní účinky na náš metabolismus a případné hubnutí?

Zdravé hubnutí jde ruku v ruce s vhodným stolováním

Stolování v přírodním duchu se začíná opět dostávat do módy. Prim hrají zejména dřevěné podnosy a tácy, proutěné výrobky (například prostírání), ale i nádobí z bambusu a dřeva. Pokud o sebe rádi pečujete a zdravý životní styl vám není cizí, tak byste se při zdravém hubnutí měli v první řadě zaměřit na správnost stolování. Na dobré jídlo je potřeba mít dostatek času, jedině tak získáte správné návyky, jež jsou při hubnutí naprosto zásadní.

Čemu se při stolování vyhýbejte?

  • koukání do mobilu, či na televizi
  • spěch – na jídlo si najděte čas vždy, poklidné stolování je klíčem ke správnému fungování metabolismu
  • neslušné chování – to může být nepříjemné a stresující pro všechny strávníky
  • myšlenky na práci, či jiné problémové oblasti vašeho života – čas u stolu s rodinou u dobrého jídla by měl být bezpečným přístavem pohody a odpočinku.

Stolování v přírodním stylu

Zdravé stolování má zásadní vliv na naše zdraví. Člověk si díky tomu vytvoří rituál a udělá si svou vlastní oázu klidu, kde zapomene na všechny strasti a věnuje se stolování s přáteli, či rodinou. Pokud například chcete zhubnout, tak byste si čas na jídlo měli najít vždy a to zejména z toho důvodu, že jídlo ve stresu zpomaluje trávení, nemáme z něj takový prožitek. Čím rustikální stolování podpořit?

  • Dbejte na rituály, které děti budou milovat
  • Neopomínejte stylové servírování, která váš stůl povýší na úplně jinou úroveň
  • Nezapomínejte na dekorace – květiny, přírodniny, ale i světýlka
  • Podávejte jídlo v nádobí, které na vás působí pozitivně
  • Komunikujte a proberte záležitosti celého dne
  • Mějte po ruce komodu, která vám stolování usnadní. Pravý přírodní design vykouzlí proutěné komody, nebo dáte přednost staršímu příborníku po babičce a přetvoříte ho podle svých představ?
iZdroj fotografie: Shutterstock

Ekologická domácnost

Změna životního stylu s sebou přináší mimo jiné i to, že člověk začne přemýšlet nad tím, jakou stopu po sobě ve světě nechává a snaží se zařadit ke svému jídelníčku i správné postupy stolování, ale i zdravotně nezávadné uskladnění. V tomto ohledu vám mohou být nápomocné zejména dřevěné bedýnky, dřevěné boxy nebo proutěné košíky, které jsou dokonale vzdušné a vhodné k uskladnění zeleniny či ovoce. Díky tomu si můžete být jistí, že vaše potraviny vydrží déle čerstvé a zachovají si tak všechny potřebné vitamíny a živiny, jež tělo potřebuje.

Dřevěné nádobí doma nesmí chybět

Kromě dostatečného času na jídlo má prokazatelný vliv na naše zdraví, redukci váhy, ale i celkově pozitivní prožitek dřevěné nádobí. Nevěříte? Přesvědčte se sami. Jaké jsou největší výhody nádobí ze dřeva?

  • Udržuje pokrmy v teple.
  • Je zdravotně nezávadné.
  • Skvěle vypadá.
  • Je pevné a zejména odolné.
  • Má nadčasový design.
  • Už se nikdy nemusíte bát rozbitých talířů a misek.

Udržitelné materiály bez kterých to v kuchyni nejde

  • Dřevo – je šetrné k životnímu prostředí a skvěle vypadá právě na prostřeném stole pro kamarády, ale oceníte jej i při svátečním obědě s rodinou.
  • Proutí – dříve opomíjený materiál se znovu dostává do popředí zájmu lidí všech věkových skupin. Nespornou výhodou je i jeho snadná údržba.
  • Přírodní materiály jsou vhodné například k dekoraci prostřeného stolu – šišky, sušené květiny, kámen, apod.
  • Keramika – ta totiž bývá věčná a parádu naděláte i s jídelním setem po babičce.

Nevystavujte se v dnešní době rušivým vlivům více než je nutné a udělejte si ze stolování požitek a tradici, která vám bude jenom prospívat.

Diskuze Vstoupit do diskuze
140 lidí právě čte
Autor článku

Šimon Dvořák

Zobrazit další články