Proč přidávat aktivní uhlí do kávy: Málo známá kombinace si poradí s neposlušným cholesterolem

Do kávy se přidávají různé příměsi. Někdo má rád kávu s mlékem, jiný například se skořicí. Někteří lidé si přidávají do kávy aktivní uhlí. Otázkou je, proč to dělají.

i Zdroj fotografie: ProjectManhattan / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Mnoho lidí si rádo vychutná šálek silné černé kávy, která má oproti kávě s mlékem o něco nahořklejší chuť. Jiní lidé si do kávy přidávají různé ingredience, cukrem a mlékem počínaje, sirupy a kořením konče. V poslední době se objevuje nový trend a to je přidávání aktivního uhlí. Aktivní uhlí samo o sobě i káva jako taková jsou v určitých dávkách zdraví prospěšné. Jak vysvětluje nutriční expertka Maya Feller, MS, káva mimo jiné například snižuje riziko cukrovky a aktivní uhlí pomáhá při zažívacích obtížích.

Káva a její účinky na zdraví

Kromě toho, že vás šálek kávy povzbudí, má i mnoho různých zdravotních výhod, které byly opakovaně potvrzeny různými vědeckými studiemi. Pomáhá zachovat zdraví srdce a mozku, do jisté míry chrání i před rozvojem Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby. Snižuje progresi demence (různého původu). 

Kromě toho má kladné účinky i na játra a snižuje riziko melanomu. Je také spojována s lepším duševním zdravím a prokazatelně snižuje riziko vzniku deprese. Může vám pomoci i v boji s nadváhou, a podle některých výzkumů je u pravidelných konzumentů kávy nižší riziko úmrtí bez ohledu na faktory, jako je věk, hmotnost a konzumace alkoholu.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Zdravotní využití aktivního uhlí

Aktivní uhlí funguje jako houba pro plyny a chemikálie a má široké využití od čištění vody až po léčbu akutních otrav. Aktivní uhlí je proto nejčastěji používáno jako lék při otravách či předávkování léky, při léčbě průjmu, nadměrné plynatosti a jiných zažívacích obtížích.

Proč byste měli do kávy přidávat aktivní uhlí?

Aktivní uhlí je lék, který funguje jako absorbent. Pomáhá očistit tělo od toxinů. Káva s aktivním uhlím tak údajně může zlepšit stav trávicího traktu. Takový nápoj má poměrně širokou škálu účinků. Kromě toho, že káva s aktivním uhlím chrání tělo před intoxikací, tak prý také snižuje hladinu špatného cholesterolu. Nehledě na to, že pokud je káva příliš hořká, aktivní uhlí tuto hořkost sníží, aniž by kávu připravila o její chuť. 

iZdroj fotografie: Depositphotos

Recept na kávu s aktivním uhlím

Složení:

  • 10 g mleté kávy
  • 180 ml vody
  • 1 tableta aktivního uhlí
  • 30 ml pasterizovaného mléka (volitelné)

Příprava:

  • Zalijte si kávu tak, jak jste zvyklí.
  • Rozdrťte 1 tabletu aktivního uhlí.
  • Zatímco se káva louhuje, přidejte za stálého míchání prášek z aktivního uhlí.
  • Nalijte nápoj do šálku. Pokud chcete, přidejte pasterizované mléko.

I s tímto novým trendem však opatrně

Je třeba poznamenat, že byste tento nápoj neměli pít příliš často. A rozhodně ne každý den. Aktivní uhlí přidané do kávy totiž odstraňuje z těla jak škodlivé, tak užitečné látky, včetně léčiv. Každodenní konzumace by tak měla na tělo negativní vliv, a to i tehdy, když léky neužíváte a zdravě se stravujete. Tělo má mnoho samočistících mechanizmů, za normálních okolností tedy nepotřebuje žádné očistné kůry. Nicméně káva s aktivním uhlím může být čas od času dobrou volbou například při žaludečních potížích či v době „střevních chřipek“.

Pokud jste kávu s aktivním uhlím zkoušeli, jak vám chutnala?

Diskuze Vstoupit do diskuze
71 lidí právě čte
Autor článku

Klára Sladká

Zobrazit další články