Červená řepa najde své uplatnění v kuchyni velmi snadno. Rozhodně stojí za to tuto potravinu do svého jídelníčku zařadit, jelikož tělu uleví od mnoha potíží.
Historie červené řepy sahá až ke starým Římanům, za její původ je považováno Středomoří. Právě ve starověkém Římě se jedly převážně listy, ty se určitě dají využít i dnes, ale přeci jen cennější v kuchyni je bulva. Jedná se o jeden z nejuniverzálnějších a velmi lahodných druhů zeleniny, i když mnoho lidí na ni kvůli školním jídelnám zanevřelo. A to je veliká škoda. Lékařka Jerlyn Jones ve svém článku vysvětluje, že červená řepa pomůže s udržením krevního tlaku ve správných mezích i potlačením zánětu či podporou správného trávení.
Představení červené řepy
Jak již název napovídá, řepa je typická svou jasnou červenou barvou. Toto zbarvení má na svědomí antokyanan, který je dobře rozpustný ve vodě. Kromě barvy je výrazná i její chuť, kterou utváří převážně kyselina šťavelová, vinná, citronová a jablečná. Červená řepa je bohatá na vitamíny i minerály a zároveň jako většina zeleniny má nízký obsah tuku i kalorií. Poměrně výrazný je obsah mědi, manganu i kyseliny listové (folátu).
Snižuje krevní tlak
Zvýšený krevní tlak je jedním z civilizačních onemocnění. Pokud jeho hodnoty nejsou dlouhodobě v normě, jedná se o rizikový faktor srdečně-cévních onemocnění. Proto je nutné si hodnoty krevního tlaku hlídat, pokud máte potíže se zvýšený krevním tlakem, existuje mnoho rad, dříve než začnete užívat léky. Jednou z možností je konzumace dusičnanů, které prokazatelně snižují krevní tlak u zdravých lidí i lidí trpících zvýšeným krevním tlakem. Je doporučována konzumace 2 dcl šťávy z červené řepy 2x denně a výsledky by se měly ukázat.
Potlačení zánětu
Zejména chronické záněty způsobují vážné problémy a dochází k nim ve chvíli, kdy je narušena fyziologická oprava tkáně. Byla prokázána spojitost mezi chronickým zánětem a jistými onemocněními, například obezitou, onemocněním jater, srdečními onemocněními či rakovinou. Červená řepa obsahuje řadu látek, které pomáhají potlačovat záněty, například antioxidanty. Toto tvrzení bylo potvrzeno ve studii s krysami i určitými skupinami lidí.
Zlepšuje trávení a bojuje proti rakovině
Dobré trávení je důležité pro každodenní pohodu a bezproblémový život. A právě červená řepa pomůže i s těmito potížemi. Je to díky tomu, že se jedná o kvalitní zdroj vlákniny, která je pro správné trávení naprosto stěžejní. Červená řepa je skvělá pro podporu pravidelného vyprazdňování i jako lék a prevence proti zácpě. Sloučeniny obsažené v řepě mají také protirakovinné účinky, konkrétně chrání buňky před mutacemi a podporují obnovu tkání. Většinou bývá doporučována šťáva z červené řepy.