Strouhanka, v kuchyni nepostradatelná surovina. Top šéfkuchař prozradil tajemství, jak ji úspěšně a chutně nahradit zdravější verzí

Pokud jste si už nějakou dobu lámali hlavu ohledně toho, jak vhodně nahradit strouhanku, máme pro vás několik nápadů. A to i v bezlepkové verzi.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Kdo by nemiloval křupavý smažený květák, řízek či obyčejnou strouhanku opraženou na másle a ladně ležící na tvarohových knedlících. Strouhanka vynikne i na pečené rybě či smaženém sýru. V mnoha případech ale bohužel obsahuje i nežádoucí látky, které by se ve větším množství konzumovat neměly. Jde například o sodík, kukuřičný sirup či potencionální alergeny, jako je lepek z pšenice či různá semínka. 

Recept na domácí strouhanku 

Mezi další nežádoucí složky patří hydrogenované oleje, které obsahují transmastné kyseliny, známé pro svou souvislost s výskytem srdečních chorob. Naštěstí existuje několik chutných alternativ, kterými strouhanku nahradíte. Můžete si dokonce vyrobit svou vlastní, domácí, u které přesně budete vědět, co obsahuje. Snadno si můžete namlít suchý chléb či rohlíky v mixéru nebo kuchyňském robotu. Stačí jen krátce, ať místo strouhanky nemáte prášek. 

iZdroj fotografie: Pexels

Vyrobit můžete strouhanku ze suchého chleba tak, že jej nakrájíte na kostičky a dáte usušit do trouby. Hlídejte přitom, aby se vám nespálil. Jakmile jsou kostičky naprosto suché, stačí je krátce rozmixovat. Strouhanku vyrobíte snadno z jakéhokoli chleba, obilovin, či dokonce ořechů. Vyzkoušet můžete i nějakou novou chuť. Třeba taková žitná, kukuřičná nebo sójová strouhanka dodá i nějakou část chuti, takže se rozhodně nudit nebudete. 

Nové chutě i bezlepkové alternativy

Přidat můžete bylinky, jako je například oregano, bazalka nebo petrželka. Fantazii se meze nekladou. Vyzkoušet můžete také balenou strouhanku Panko. Ta se vyrábí z japonského bílého chleba a díky tomu, že má strukturu hrubších vloček, je výsledek mnohem křupavější. Obsahuje také mnohem méně přidaných látek a absorbuje méně tuku. Tuto strouhanku můžete použít v jakémkoli receptu a nahradit s ní tu klasickou. 

iZdroj fotografie: Pexels

Pokud máte alergii na lepek, obyčejnou nebo žitnou strouhanku si dát nemůžete. S radostí si ale můžete pochutnat na kukuřičné, z mletých ořechů nebo na speciální bezlepkové obalovací směsi. Nebo si můžete připravit strouhanku bez lepku doma. Stačí použít suchý bezlepkový chléb či jakékoli bezlepkové sušenky, které opět nahrubo rozmixujete. Při obalování si snadno poradíte i s bezlepkovými ovesnými vločkami. 

Zdroj: Livestrong

Diskuze Vstoupit do diskuze
138 lidí právě čte
Zobrazit další články