Střeva budou zdravá jako nikdy dřív, zařídí to surovina našich prarodičů

Naši předkové dobře věděli, jak dodat tělu, co potřebuje. Vyzkoušejte tento domácí recept, který se dříve dělal snad v každé domácnosti.

kolagen buňky i Zdroj fotografie: iStock
                   

Domácí huspenina, neboli sulc, se dnes bohužel netěší tak velké oblibě jako dřív. Je to zčásti dáno i tím, že domácí hospodářství, dříve na českém venkově tak rozšířená, už najdete jen velmi sporadicky. Domácí huspeninu si ale stále vyrobit můžete. Vaše střeva, pleť i klouby vám budou vděčné. Potřebujete k tomu jen pár snadno sehnatelných ingrediencí a kolagen prodávaný v prášku bude jen slabounký odvar.

Proč je kolagen tak důležitý

Povědomí důležitosti kolagenu v posledních letech téměř raketově vzrostlo. Bohužel však hlavně toho průmyslově vyráběného, který většinou propagují influenceři na sociálních sítích. Kolagen je pro tělo nesmírně důležitý, v tom mají samozřejmě pravdu, ale nemusíte za něj utrácet velké peníze.

Kolagen, jak vysvětlují lékaři z ClevelandClinic, tvoří zhruba 30 % tělesných bílkovin. Je nesmírně důležitý pro kosti a klouby, kůži i pojivovou tkán, protože jim poskytuje strukturu, oporu i pevnost. S postupujícím věkem tělo pomalu začíná ztrácet schopnost vlastní kolagen vyrábět a začíná být nezbytný jeho přísun zvenčí. Nedostatek kolagenu poznáte snadno, začnou se tvořit vrásky, bolí vás klouby i svaly, dokonce ani zažívání není jako dřív.

I kuřecí stehna mají co nabídnout: Kolagen v chrupavkách podpoří zdraví pokožky

Výhody suplementace kolagenů

Pokud začnete kolagen tělu opět pravidelně dodávat, viditelné známky stárnutí nebudou tak zjevné, pleť bude vypnutější, pevnější a hebčí. Hlavní změny však nejsou ty, které uvidí okolí, ale ty, které pocítíte vy sami. Podle nutriční expertky Imashi Fernando, MS, se můžete těšit především na:

  • Lepší stav kloubů a kostí: Podle výzkumů dokáže kolagen výrazně zpomalit onemocnění jako je osteoporóza či artróza a velmi rychle vás zbaví bolestí kostí i kloubů.
  • Pevnější a výkonnější svaly: Kolagen má zásadní vliv i na kvalitu a množství svaloviny, která má s věkem také tendenci ubývat.
  • Silnější srdce: Vzhledem k tomu, že srdce je také sval, i na něj má kolagen pozitivní vliv. Zlepšuje i stav tepen, čímž snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění.
  • Zdravější střeva: Kolagen má pozitivní vliv i na zdraví střev, kdy údajně dokáže léčit i syndrom děravého střeva, nazývaný také střevní propustnost.
  • Pevnější vlasy a nehty: Kolagen logicky posílí i vaše vlasy a nehty, které budou méně lámavé, lesklejší a odolnější.
padající vlasy a nehty, kolagen iZdroj fotografie: Pixabay
Kolagen má zásadní vliv i na zdraví vlasů a nehtů

Jak na domácí huspeninu

K výrobě domácí huspeniny budete potřebovat ingredience z kvalitního řeznictví. Kupte 1/2 vepřové hlavy, 2 vepřové nožičky, koleno a 1 kg kůže. Dále si připravte:

  • 1 cibuli
  • 3-4 mrkve
  • 2 stroužky česneku
  • celý pepř
  • sůl
  • sladkou mletou papriku

Zeleninu a koření vložte do bavlněného sáčku či sítka, které pak budete moci snadno vytáhnout. Spolu se vším masem dejte do velkého hrnce a zalijte dvojnásobným množstvím vody, než je masa. Přiveďte k varu a na mírném ohni pak vařte, dokud se kosti nedají snadno oddělit. 

Poté maso vyjměte, vykostěte, vývar sceďte a znovu přiveďte k varu. Na litr vody přidejte 10 g mletého pepře a nechte projít varem. Maso a případně i zeleninu můžete zatím nakrájet a dát na hluboký talíř či do forem. Následně přelijte vývarem a nechte zchladnout (a ztuhnout). Huspenina nejlépe chutná s chlebem a cibulí.

Kolagenový vývar jako tekuté zlato: Pomůže zdraví pokožky a také kostí

Další zdroje kolagenu

Ze živočišných produktů jsou nejvhodnější právě tkáně, na které má kolagen největší vliv, tedy chrupavky, kůže a šlachy. Pokud nepatříte k lidem, kteří si s radostí dají například vepřové koleno, můžete využít třeba želatinu, kterou jsme vám radili na JakZdravě nedávno.

Je-li pro vás důležité, aby kolagen pocházel z rostlinných zdrojů, spolehněte se na mořské řasy, avokádo, olivy nebo ječmen, který je nejlepším rostlinným zdrojem kolagenu, jak jsme již na JakZdravě psali.

Jak děláte domácí huspeninu vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
70 lidí právě čte
Autor článku

Klára Sladká

Zobrazit další články