Řada lidí sází na alternativní medicínu a přírodní produkty. Patří sem i jablečný ocet a med. Jejich kombinace nabízí výhody, ale i nevýhody.
Pozitivní přínos konzumace jablečného octa není již velkou neznámou. O jeho léčivých účincích na lidských organismu se všeobecně ví. Platí to i pro med, jenž je považován za sladidlo zdravější než cukr. Je vhodné kombinovat dohromady obě tyty potraviny? Americká lékařka Elham Afghani je toho názoru, že opatrnost je na místě, aby si člověk v dobré víře nepřivodil zdravotní problémy.
Zdravotní účinky jablečného octa
Ocet vyrobený kvašením a následnou fermentací mletých jablek nebo jablečného moštu obsahuje vitamíny, minerály, vlákninu, enzymy i aminokyseliny. Pomáhá detoxikovat organismus, lepšímu trávení, ředí krev, odbourává tuky, čistí pleť či odstraňuje pálení žáhy. Výborný je při hubnutí a používá se i při bělení zubů nebo na pleť jako tonikum. Vedle toho působí příznivě na klouby, pomáhá při dně a artritidě.
Med jako léčivý prostředek
Med má antibakteriální a antiseptické účinky a už odnepaměti se využíval v boji proti infekčním nemocem. Protože med obsahuje stopové množství pylu, může podle vědecké studie napomáhat ke zmírnění sezónní alergie. Napomáhá snižovat vysoký krevní tlak a díky obsahu antioxidantů zlepšuje průtok srdce a funguje i jako prevence krevních sraženin.
Všeho s mírou
Většina studií zkoumá výhody jablečného octa a medu samostatně, a obě potraviny vycházejí s velmi dobrými výsledky. Ale víte, jak se to říká. Dobrého po málu. Platí to i pro používání medu a jablečného octa. Mohou například zhoršit projevy refluxu u citlivějších lidí, případně zvýšit riziko vzniku zubního kazu. Je proto lepší ocet ředit vodou. Med je sice zdravější sladidlo, ale i zde platí všeho s mírou. Jeho konzumace ve velkém množství přispívá k růstu tukových zásob, takže nadváha na sebe nedá dlouho čekat.
Jablečný ocet a med v lidovém léčitelství
Rada starých bylinkářů říká, že jablečný ocet a med lze použít jako výborné uklidňující tonikum před usnutím nebo po probuzení. Ideální je do 250 ml teplé vody přidat 1 polévkovou lžíci jablečného octa a 2 čajové lžičky medu a vše řádně rozmíchat. Ke zlepšení chuti lze přidat citron, zázvor či čerstvou mátu, případně mletou skořici. A rozumné je s octem i medem zacházet jako s léčivem.
Používáte med či jablečný ocet? A jaké jsou vaše zkušenosti?