Lehce stravitelné potraviny uleví organismu a zmírní potíže. Které to jsou a jak je vhodně zařadit do jídelníčku?

Špatné trávení je problémem řady lidí. Ulevit trávicímu traktu může pomoci správný výběr potravin. Těžká jídla do stravovacího režimu určitě nepatří.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Průjem, nadýmání, nevolnost a bolesti žaludku jsou častými doprovodnými příznaky, které značí, že s trávicí soustavou není něco v pořádku. Na vině může být řada onemocnění žaludku, jater, žlučníku i střev. Zde pomůže mimo jiné i úleva v podobě lehce stravitelného jídla, říká lékařka Marcia Irene Canto, MD. Které potraviny tedy zařadit do svého jídelníčku?

Co způsobuje špatné trávení

U špatného trávení bývá na vině obvykle zdravotní problém v trávicím traktu. Ten se může nacházet kdekoliv, jícnem počínaje a střevy konče. Člověka takto obvykle trápí gastroenteritida, refluxní choroba jícnu, zánětlivé onemocnění střev nebo divertikulitida. Tyto nemoci patří do ruko lékařů, jež naordinují správnou léčbu. A k ní patří i vhodně zvolený jídelníček, v němž by neměly chybět lehce stravitelné potraviny.

Jak poznat lehce stravitelné potraviny

Potraviny, kterou jsou lehce stravitelné, mívají většinou nižší obsah vlákniny, a tím také nižší množství nestráveného materiálu. To vede ke zmírnění příznaků trávicích problémů, jako je průjem, nadýmání a plynatost. Při jejich konzumaci se člověk cítí po zdravotní stránce lépe. Čerstvé ovoce a zelenina jsou zdravé, ale v případě trávicích potíží je lépe dát přednost zavařeninám. Červené, tučné maso je vhodné nahradit drůbežím a rybím. Z mléčných výrobků je třeba vybírat především jogurt a tvaroh.

iZdroj fotografie: Pixabay
Avokádo je lehce stravitelnou potravinou

Proč jíst zavařené ovoce a zeleninu

V případě trávicích problémů je lépe vyhnout se konzumaci čerstvého ovoce a zeleniny. Obsahují totiž hodně vlákniny, která je hůře stravitelná. Naproti tomu jejich vařená forma už patří k lehce stravitelným potravinám. Proto je vhodné konzumovat raději ovocné kompoty a zavařenou zeleninu. Dobře stravitelné jsou meloun, avokádo, jablka, které je možné jíst i zasyrova. Ze zeleniny sem patří špenát, dýně, červená řepa, zelené fazolky, mrkev.

Když maso, tak raději bílé

U trávicích problémů je nutné přestat konzumovat tučné červené maso. V jídelníčku by se mělo objevit hlavně maso drůbeží a rybí, které je lehce stravitelné. Záleží ovšem na úpravě masa. Místo smažení je lepší maso grilovat nebo dusit. Kdo nerad maso nebo je vegetarián, měl by do své stravy zařadit především vejce a tofu.

iZdroj fotografie: Pixabay
K lehce stravitelným potravinám patří i mléko

Je vhodné jíst mléčné produkty?

Ani při trávicích potížích není nutné se zcela zříkat konzumace mléčných výrobků. To samozřejmě neplatí v případě intolerance laktózy, kdy bývá kravské mléko nahrazeno raději rostlinným. V ostatních případech lze vsadit na mléčné produkty s nízkým obsahem tuku – sýry, jogurty či tvaroh. Tučné produkty výživoví specialisté nedoporučují, protože zatěžují trávicí systém.

Jak jíst v případě trávicích problémů

I na způsobu konzumace jídla závisí, jak se po něm budete cítit. Strava snězená hltavě a v rychlosti ještě nikomu na zdraví nepřidala. Při problémech s trávením je vhodné jídlo krájet na menší kousky, jíst pomalu, nikoliv ve spěchu a dobře vše pokousat. Samozřejmostí je dodržování pitného režimu, nejlépe pitím obyčejné vody nebo bylinných čajů.

Jak předcházíte problémům s trávením vy?

Zdroj: Healthline

Diskuze Vstoupit do diskuze
134 lidí právě čte
Autor článku

Jana Fojtíková

Zobrazit další články