Nedělejte tuto hlavní chybu při přípravě masa, varuje nová studie. Způsobíte si těžké zdravotní komplikace

Vědci během nové studie zjistili, že špatný způsob přípravy masa ovlivňuje jeho snadnou stravitelnost a tím i vstřebávání živin do těla.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Už vás někdy bolel žaludek poté, co jste si dali k večeři pečené maso? Pokud ano, nejste podle nového výzkumu pravděpodobně sami. Po analýze vlivu různých způsobů přípravy masa na lidský organismus se mezinárodnímu týmu potravinářských vědců podařilo určit, který postup je ten nejlepší a který je ten nejhorší. Ukázalo se, že právě pečení je to poslední co vaše břišní orgány potřebují.

Nejlépe uděláte, když zvolíte metodu sous vide

Vědci nedávno odhalili své poznatky o tom, jak různé způsoby tepelné úpravy masa ovlivňují stravitelnost svalových bílkovin v trávicím traktu v časopise „Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety“. Autoři studie zkoumali tyto nejčastější metody: vaření, smažení, grilování, mikrovlnná trouba, pečení, sous vide, vaření v páře a dušení. Výsledky vás však pravděpodobně překvapí.

iZdroj fotografie: Pixabay

Podle zjištění odborníků se masné pokrmy tráví nejsnáze, když se vaří postupem zvaný sous vide. Tento francouzský způsob vaření znamená, že se maso připravuje ve vodní lázni s kontrolovanou teplotou, často ve vakuově uzavřeném sáčku. Podle výzkumníků může tato méně známá metoda vyvolat takzvané příznivé reakce ve svalových bílkovinách a tím zlepšit jejich stravitelnost. Pokud tedy sous vide neznáte, jistě byste měli rozšířit vaše obzory v kuchyni.

Rozhodně vynechejte pečení a dušení 

Bylo však také zjištěno, že naopak pečení a dušení masa jsou postupy, jejichž účinky na trávení jsou nejméně žádoucí. Podle výsledků mohou totiž tyto dva konkrétní způsoby úpravy masa vyvolat velmi nepříznivé reakce, jako je například nadměrná produkce kyseliny G.I. Ta totiž zvyšuje obsah sloučenin v organismu, které mohou způsobovat plynatost, a snižují citlivosti bílkovin během trávení v zažívacím traktu.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Až tak příště po konzumaci masa pocítíte menší břišní či zažívací potíže, ujistěte, jakým způsobem jste jej připravovali. Rozhodně byste si měli dávat pozor na to, co jíte, neboť jídlo je většinou hlavní příčinou různých onemocnění či potíží. 

Zdroj: Eatthis, Healthline 1, Healthline 2

Diskuze Vstoupit do diskuze
75 lidí právě čte
Zobrazit další články