Obilovina z nebes: Čistí ledviny, játra, srdce a normalizuje krevní tlak

Tato téměř zapomenutá obilovina by neměla chybět ve vašem jídelníčku. Její pravidelná konzumace nabízí řadu zdravotních přínosů pro celý organismus.

i Zdroj fotografie: Freepik
                   

V současné době mnozí lidé konzumují spíše moderní, nekvalitní potraviny, zatímco síla dřívějších přírodních produktů zůstává zapomenuta. To je však velká škoda, neboť mnohé z nich nabízí řadu pozitivních zdravotních vlivů na lidské tělo a celý organismus, jako například právě proso. Pokud jej zařadíte do svého pravidelného jídelníčku, můžete tím například posílit svůj imunitní systém, podpořit spalování přebytečných kalorií a také zpevnit své nehty a zuby. Je toho však mnohem více, a proto byste jej měli rozhodně vyzkoušet. 

Proso a lidské zdraví 

Proso je druh obiloviny s nasládlou chutí a žluto-bílou barvou, kterou lze sehnat téměř v každém obchodě se smíšeným zbožím. Jedná se však o jedinou potravinu svého druhu, která neobsahuje lepek, takže ji může jíst naprosto každý. Navíc poskytuje bohaté množství vitamínů a minerálů, jako je zejména vápník, draslík, železo, jód, hořčík, vitamíny A, E a B, a obsahuje také vlákninu. Dále je pak skvělým zdrojem přírodních tuků, které jsou nezbytné pro vstřebávání vitamínů, včetně karotenu a vitamínu D. 

Nedílnou součástí prosa jsou i klíčové aminokyseliny, které pomáhají budovat a regenerovat svaly a kožní buňky, a kvalitní sacharidy, které tělo musí trávit pomalu, takže vám dodají pocit sytosti na delší dobu, čímž podporují hubnutí – to je také důvod, proč je doporučováno mnoha diabetikům. Odborníci jej však také označili za vhodnou potravinu pro lidi, kteří jsou náchylnější ke vzniku srdečních onemocnění, jako je srdeční infarkt nebo mrtvice, neboť je bohaté na draslík, který pomáhá normalizovat krevní tlak a posiluje cévy.

Účinně čistí ledviny a játra 

Kromě toho se pak také jedná o jednu z nejlepších potravin pro čištění ledvin a jater a také prevenci vzniku ledvinových kamenů – příznivě působí i při infekcích močových cest a urychluje vylučování moči. Díky tomu také pomáhá odstraňovat nahromaděné toxiny v těle, a podle mnoha výzkumů vyšlo také najevo, že léčí příznaky astmatu a čistí dýchací cesty. Oproti jiným obilovinám, jako je například pšenice nebo kukuřice, je proso neuvěřitelným léčivým zázrakem, který několikanásobně vyčnívá oproti všem ostatním. 

Žena s rukama na břiše, v pupíku má sedmikrásku iZdroj fotografie: Pixabay
Proso chrání před vznikem ledvinových kamenů

Jak správně vařit proso 

Jednoduchá je i samotná příprava prosa. Pamatujte však, že drobné žluté kuličky se velmi rychle uvaří, takže jim musíte věnovat zvláštní pozornost, abyste jej nepřevařili. Zde je jednoduchý recept, jak na to – budete potřebovat následující ingredience: 

  • 1 šálek prosa 
  • 2 šálky zeleninového vývaru (nebo vody)
  • ¼ čajové lžičky soli
  • 1 polévkovou lžíci másla

Proso nejprve večer před vařením namočte do vody a nechte do rána odstát. Poté jej sceďte, propláchněte a zahřejte ve velkém suchém hrnci na středním ohni, dokud nezíská zlatohnědou barvu (4 až 5 minut). Poté vmíchejte zeleninový vývar a sůl a přiveďte tekutinu k varu – jakmile se začne vařit, teplotu snižte na minimum, vmíchejte máslo a poté pánev přikryjte. Vše dále vařte, dokud zrnka prosa neabsorbují většinu tekutiny (zhruba 15 minut) a vyhněte se přílišnému míchání nebo zvedání poklice z pánve. Nakonec odstraňte z tepla a nechte ještě stát 10 minut. 

Jak často jíte proso vy?

Zdroj: Zdravě
Diskuze Vstoupit do diskuze
139 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články