Naléhavé: Pokud jste si nedávno koupili tento oblíbený sýr, ani se ho nedotýkejte. Připraví vás o zdraví

Olomoucké tvarůžky byly označeny Státní potravinářskou a zemědělskou inspekcí za nebezpečnou potravinu. Hrála v tom roli okem viditelná plíseň hrající zajímavými barvami.

Různé druhy sýrů i Zdroj fotografie: Freepik
                   

Státní potravinářská a zemědělská inspekce objevila při jedné ze svých kontrol v Brně nebezpečnou potravinu. Jednalo se o A. W. Olomoucké tvarůžky velké z obchodního řetězce BILLA. Na tvarůžcích hodovaly kolonie plísní, takže jsou pro koncového spotřebitele velmi nebezpečné.

O které tvarůžky se konkrétně jedná

Jednalo se o vzorky tvarůžků od firmy A. W. s. r. o. s číslem šarže L145241. Na povrchu potraviny byly objeveny okem viditelné kolonie plísní nazelenalé a bílé barvy. Teplota skladování byla v pořádku, stejně tak datum minimální trvanlivosti. Informoval o tom web PotravinyNaPranýři a zároveň tak varoval konečné spotřebitele, aby tento výrobek rozhodně nekonzumovali a rovnou ho vyhodili.

Sýr na dřevě iZdroj fotografie: Freepik
Pozor na kvalitu potravin, které kupujete. Prohlédněte si je pečlivě.

Plesnivé a zkažené potraviny jsou nebezpečné

Potraviny, na kterých objevíte bílé tečky nebo kroužky, případně celé nánosy plísní, rozhodně nejezte. Mohli byste si způsobit otravu jídlem, o které jsme na JakZdravě již psali. Ta může skončit velmi vážně – dehydratací a v těžkých případech přivodí i smrt. Vždy, když vkládáte potraviny do košíku, pečlivě si je prohlédněte. Datum trvanlivosti, jak můžete vidět, nemusí jako orientační informace o kvalitě stačit.

Syrová kuřecí křídla

Nachází se v potravinách a v Česku řádí každý rok: Salmonela se projevuje průjmem, zimnicí a zvracením

Pravidelné kontroly bdí nad vaším zdravím

Pravidelné inspekce Státní potravinářské a zemědělské správy nedávno odhalily také nevhodný salám, jak naše redakce nedávno informovala. Velmi užitečné jsou také při prohlídkách masa kvůli onemocnění salmonelózou. To ale neznamená, že byste neměli mít oči a nosy otevřené. Proč oči? Protože ty si všimnou známek kažení a plísní. A proč nosy? Protože čich odhalí nevábný pach kazících se potravin.

Co děláte vy, když si z obchodu přinesete zkaženou potravinu?

Diskuze Vstoupit do diskuze
121 lidí právě čte
Autor článku

Dita Polívková

Zobrazit další články