Špenát je sice velmi zdravá potravina, ale ne každý by ho měl konzumovat. Zejména pokud trpíte těmito závažnými onemocněními.
Ačkoli je špenát považován za jeden z nejzdravějších druhů zeleniny, ne každý by ho měl zařadit do svého jídelníčku. Jak totiž uvádí lékařka Jillian Kubala, u lidí s některými onemocněními, jako je například revma či dna, by mohl vést k nepříjemným kontraindikacím a ohrozit jejich zdraví. Na pozoru by měli být však i ti, kteří trpí ledvinovými kameny, neboť zelenina obsahuje kyselinu močovou, která k nim přispívá.
Špenát a jeho účinky na lidské zdraví
Špenát je plný živin a nabízí řadu zdravotních výhod. Většina lidí ho nejradši konzumuje tepelně upravený a jako přílohu k masovým pokrmům. Pokud ho tedy budete jíst častěji, můžete se těšit na řadu zdravotních přínosů, jako je podpora trávicího traktu a srdečních funkcí. Rovněž obsahuje vitamíny A, C, K, E, D, vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík a zinek, což jsou další užitečné živiny přispívající k lepšímu chodu lidského těla.
Nejlepší je přitom jíst špenát zasyrova, neboť právě v takovém stavu jsou jeho účinky nejsilnější a obsahuje užitečné živiny v největším množství. Podle serveru WebMD není dobré jíst ho ani v případě, že změní barvu ze svěží zelené na žlutou. To totiž znamená, že se stává pro tělo škodlivým a neměl by se konzumovat v žádné formě. Za žádnou cenu byste ho pak neměli také ohřívat v mikrovlnné troubě, což by poškodilo jeho složky.
Špenát není vhodný pro každého
Konzumace špenátu rozhodně není pro každého a někteří lidé by se mu měli za každou cenu vyhnout. Jedná se zejména o pacienty trpící onemocněními, jako je například revma, dna, hepatitida, ledvinové nebo močové kameny, osteoporóza, záněty žaludku nebo střev a artritida. To vše díky kyselině šťavelové a močové, které jsou při těchto nepříjemných stavech kontraindikovány. Na JakZdravě jsme již psali o zdravotních přínosech brokolice a špenátu.