Hrst ovesných vloček po dobu 3 dnů stačí k tomu, aby z nich zdraví vytěžilo maximum

Ovesné vločky patří mezi jedny z nejzdravějších potravin vůbec, a proto by neměly chybět ve vašem jídelníčku. Zde najdete všechny informace, které byste o nich měli vědět.

i Zdroj fotografie: Shisma / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Oves je pravděpodobně nejlepší a nejzdravější ze všech obilovin – již malé množství disponuje poměrně vysokým obsahem vitamínů a minerálů, vlákniny a dalších nezbytných živin (kromě toho pak také tato oblíbená potravina neobsahuje žádný lepek). Jak říká odbornice Sade Meeks, není divu, že jsou ovesné vločky nedílnou součástí snídaně mnoha lidí po celém světě. Pokud však stále nevíte proč, níže se můžete podívat na všechny informace, které byste o nich měli vědět. 

Živiny obsažené v ovesných vločkách 

Lžíce ovesných vloček váží zhruba 10 gramů a obsahuje 37 kalorií. To je sice poměrně velké množství, ovšem je důležité si uvědomit, že tato výživová hodnota není jediná věc, kterou je třeba brát v úvahu při hubnutí – toto množství je především odrazem užitečných nutričních hodnot, které lidské tělo potřebuje k udržení správných funkcí organismu. Mezi ty nejdůležitější patří: 

  • Vitamín B1 (thiamin): Nedostatek tohoto vitamínu může způsobovat nespavost a vést až k neurologickým poruchám. Kromě toho je pak také důležitým faktorem při reakcích spalování sacharidů v buňkách, což se může projevit například rychlejším spalováním tuků při kardio tréninku.
  • Vitamín B6: V ovesných vločkách najdete taktéž hojné množství tohoto vitamínu, který je velmi důležitý zejména pro správný tok krve. Jeho nedostatek může vést ke kožním změnám, horší náladě, poruchám spánku, průjmu a dokonce i k náchylnosti k infekcím, což je v dnešní době obzvláště problém.
  • Železo: Oves má nejméně dvakrát více železa, než jakékoliv maso. Tato důležitá živina zastává v lidském těle řadu důležitých funkcí, a proto byste si měli hlídat její hladinu ve svém těle. 
  • Hořčík: Již 40 gramů ovsa obsahuje přibližně 60 miligramů hořčíku, což je téměř 1/5 denní potřeby tohoto prvku, který posiluje svaly a účinně zklidňuje nervy.
  • Křemík: Oves je také vynikajícím zdrojem křemíku a z ostatních obilovin ho má více pouze proso. Jeho dostatek je důležitý zejména pro zdraví pojivové tkáně (udrží proto na uzdě celulitidu, které se mnoho žen chce vyhnout nebo se jí úmorně snaží zbavit). 
  • Vláknina: Pro tuto důležitou živinu jsou ovesné vločky pravděpodobně nejznámější – již 40 gramů této oblíbené potraviny představuje přibližně 4 g rostlinné vlákniny, z nichž polovina je rozpustná a druhá polovina nerozpustná, díky čemuž snižuje hladinu tuku a cholesterolu v krvi.

Hrst ovesných vloček každý den

Už třídenní ovesná dieta může udělat zázraky s lidským zdravím, a to zejména pokud jste diabetik nebo se potýkáte s inzulinovou rezistencí. Klíčovou roli zde hraje vysoký obsah hořčíkurozpustné vlákniny, která má příznivý vliv na regulaci hladiny cukru v krvi. Je ovšem důležité zmínit, že se jedná pouze o krátkodobou formu léčby, která není vhodná pro dlouhodobé užívání.

Mnohem lepším, rozumnějším a zdraví prospěšnějším řešením je v tomto případě každodenní konzumace této oblíbené potraviny jako součásti vyvážené stravy. Rozhodně se vždy ujistěte, že alespoň párkrát do týdne si uděláte snídani na bázi ovesných vloček.

Jak často jíte ovesné vločky vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
67 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články