Silný domácí sirup: Zlepšuje krevní obraz, posiluje imunitu a čistí játra

Staré osvědčené domácí recepty mohou disponovat obrovskou léčivou silou. Vyzkoušejte jednoduchý řepný kvas, který vám rychle sníží tlak a pročistí játra.

řepa i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

V domácích lékárničkách našich babiček nesměla chybět celá řada různých potravin a bylinných směsí, kterými byly schopny vyléčit snad každý zdravotní problém. Mnoho z těchto receptů dnes zažívá nový boom. Jedním z důvodů je i to, že jsou jejich přínosy potvrzeny i moderní vědou. Jak vysvětluje nutriční expert Jared Meacham, Ph.D., to samé platí i pro dříve velmi oblíbenou červenou řepu, která má obrovské množství vědecky potvrzených přínosů pro lidské zdraví. Řepný kvas si z ní snadno připravíte doma.

Řepný kvas zlepšuje krevní obraz, posiluje imunitu a čistí játra

Kvas z červené řepy je tradičním receptem v mnoha kulturách a jak jsme již na JakZdravě zmiňovali, má mnoho zdraví prospěšných účinků. Červená řepa je totiž bohatá na minerály, vitaminy a další živiny, jako jsou foláty, železo, mangan, draslík a vitaminy C a B,  které přispívají k celkovému zdraví. Nutriční specialistka Adda Bjarnadottir, MS vyzdvihuje zejména tyto výhody její pravidelné konzumace:

  • Snižuje krevní tlakStudie ukazují, že červená řepa (i šťáva z červené řepy) může již během několika hodin snížit krevní tlak až o 3-10 mmHg.
  • Zlepšuje fyzický výkon: Četné studie naznačují, že dusičnany obsažené v červené řepě se významně podílejí na výrazném zlepšení fyzické výkonnosti, a to zejména při vytrvalostním cvičení vysoké intenzity.
Červená řepa rozkrojená, účinky pro zdraví iZdroj fotografie: Pixabay
Červená řepa pomůže s trávením i s vysokým krevním tlakem

Řepný kvas významně podporuje celkové zdraví

Kvas z červené řepy hojně užívaly naše babičky, protože si byly dobře vědomy výhod, které pro lidské tělo má. Snad každá rodina měla svůj vlastní recept na jeho přípravu, který se dědil z generace na generaci. V dnešní době se zdá, že na něj, stejně jako na mnoho jiných starých receptů, lidé téměř zapomněli. Na JakZdravě jsme vám již některé připomínali, například rakytníkový čaj či odvar z černého kmínu, které mají na zdraví také pozitivní vliv.  Mezi největší výhody řepného kvasu patří:

  • Zlepšení krevního obrazu: Obsah železa a vitaminu B12 v červené řepě napomáhá tvorbě červených krvinek, což přispívá k lepšímu přenosu kyslíku v těle.
  • Posílení imunity: Červená řepa obsahuje mnoho vitamínů a minerálů, které podporují imunitní systém a pomáhají v boji proti infekcím.
  • Pročištění jater: Červená řepa obsahuje látky jako betanin, který podporuje detoxikaci jater a zlepšuje jejich funkci.
  • Protinádorové účinky: Antokyany, které dávají barvu červené řepě, mají potenciální protirakovinné účinky a pomáhají při regeneraci krve.

Jak připravit řepný kvas

700 g čerstvé červené řepy (cca 2 kusy) nakrájejte na malé kousky nebo tenké plátky a vložte do sklenice. Přidejte 100 g rozinek, nalámaný suchý žitný chléb (cca 150 g) a 200 g cukru. Zalijte převařenou, ale vychladlou vodou a dobře promíchejte. 

Nejíst fermentované potraviny je okrádání se o zdraví: Pomohou s trávením, silně posílí i imunitní systém

Přikryjte plátnem nebo utěrkou a zajistěte gumičkou a nechte na teplém místě 6 až 7 dní kvasit. Dvakrát denně obsah promíchejte a po týdnu šťávu přeceďte. Vzniklý kvas uchovávejte v lednici a 3x denně užívejte 3 až 4 polévkové lžíce (před jídlem).

Jaký je váš recept na řepný kvas?

Diskuze Vstoupit do diskuze
131 lidí právě čte
Autor článku

Klára Sladká

Zobrazit další články