Pokud trpíte vysokým krevním tlakem, lékař vám pravděpodobně předepíše léky a doporučí vám zhubnout, omezit příjem soli a nově možná i vyšší konzumaci vajec.
Vysoký krevní tlak (hypertenze) se ne nadarmo nazývá tichý zabiják. Často nemá žádné příznaky, ale představuje hlavní riziko srdečních onemocnění a mrtvice. Léky jsou jen jedním ze způsobů, jak ho snížit. Jak připomíná internistka Megan Soliman, MD, existují i další možnosti, jako je cvičení, draslík, hořká čokoláda, česnek a lepší spánek. Je také dobré omezit například cukr, sůl a alkohol. Vědci navíc zjistili, že dobrým způsobem snížení krevního tlaku je konzumace vajec.
Prospěšnost vajec
Vejce jsou poměrně univerzálním produktem, který má většina lidí ráda. Obvykle nezpůsobují alergii a jsou velmi zdravá. Jedno vejce obsahuje 6 gramů bílkovin a všech devět esenciálních aminokyselin, které jsou základními stavebními kameny bílkovin. To je velmi důležité, protože je tělo nedokáže vyrobit samo. Bílek obsahuje asi polovinu bílkovin a jen malou část tuku a cholesterolu.
Jsou navíc výživově hodnotná, což znamená, že vejce obsahují více živin, vitamínů, minerálů a aminokyselin na jednu kalorii než většina ostatních potravin. Dle výzkumů mohou snížit pravděpodobnost mrtvice, snížit hladinu triglyceridů a zvýšit hladinu dobrého cholesterolu. Mohou je jíst i lidé s různými chronickými onemocněními, a navíc vejce pomáhají s hubnutím. Španělští vědci nedávno dokonce zjistili, že tento produkt má ještě jednu obrovskou výhodu – pomáhá v boji proti hypertenzi.
Španělská studie
Nová španělská studie z roku 2022 odhalila, že vyšší konzumace vajec souvisí se snížením systolického, diastolického a arteriálního tlaku. Vědci pracovali na experimentu, kterého se zúčastnilo 668 dospělých Španělů. Každý ze subjektů splnil velmi jednoduchou podmínku: několikrát týdně jedl slepičí vejce. Polovina španělských účastníků tak snědla 1-3 vejce, druhá polovina 4 až 7 vajec. Žádný z účastníků nejedl více než sedm vajec týdně. Je důležité také zmínit, že ostatní stravovací návyky neměnili.
Ukázalo se, že u těch lidí, kteří jedli nejvíce vajec týdně, došlo také k největšímu snížení krevního tlaku. Navíc měli tito účastníci nižší hladinu cukru v krvi. Studie opět potvrzuje, že existuje přímá souvislost mezi vysokým krevním tlakem a stravou. Vypadá to tedy tak, že pokud budete jíst 5-7 vajec týdně, budete schopni normalizovat svůj krevní tlak.
Není to jen o vejcích
Vejce však nejsou jedinou potravinou, která pomáhá normalizovat krevní tlak. Je vhodné do svého jídelníčku zařadit také rostlinné potraviny bohaté na dusičnany a dusitany. Koncentrace dusičnanů je vyšší, pokud nejsou tepelně ošetřeny. Je tedy lepší jíst zeleninu čerstvou. Tyto sloučeniny se v těle přeměňují na oxid dusnatý a ten zase snižuje tonus hladkého svalstva cév. Pod jeho vlivem se krevní cévy rozšiřují, zlepšuje se celkové zásobování krví a krevní tlak postupně klesá. Mezi tyto potraviny patří:
- červená řepa
- špenát
- rebarbora
- celer – zelený i kořenový
- hlávkový salát
- řeřicha
- rukola
- fenykl
- pórek
- petržel
- čínské zelí
- zelí
Další způsoby jak snížit krevní tlak
Je důležité udržovat krevní tlak v normě, protože vysoký krevní tlak může poškodit tepny tím, že snižuje jejich pružnost. To omezuje průtok krve a distribuci kyslíku do srdce a následně vede k srdečním onemocněním. Některé ze způsobů, jak krevní tlak snížit, najdete zde:
- Zvyšte fyzickou aktivitu: Z metaanalýzy 65 studií vyplývá, že aerobní a odporové cvičení může významně snížit krevní tlak, zejména u mužů.
- Zhubněte: Pokud máte nadváhu, může vám zhubnutí i o pouhých 5 kg snížit krevní tlak. Navíc minimalizujete riziko dalších možných zdravotních problémů.
- Omezte cukr: Mnoho studií ukazuje, že omezení cukru a rafinovaných sacharidů vám může pomoci zhubnout a snížit krevní tlak.
- Jezte více draslíku a méně sodíku: Zvýšení příjmu draslíku a omezení soli může také snížit váš krevní tlak. Mnoho potravin má přirozeně vysoký obsah draslíku, například nízkotučné mléčné výrobky, ryby, banány, meruňky, avokádo, pomeranče, brambory, rajčata nebo špenát.