Staré dobré jáhly: Pomohou normalizovat krevní tlak, sníží i hladinu cholesterolu

Jáhly jsou velmi zdravá potravina, která nabízí řadu užitečných zdravotních přínosů pro lidské tělo. S jejich konzumací byste to však raději neměli přehánět.

                   

Pravidelná konzumace jáhel nabízí řadu zdraví prospěšných účinků, včetně regulace hladiny cukru a cholesterolu v krvi a detoxikace těla. Kromě toho jsou také bezlepkové, takže si je mohou dopřát i lidé s celiakií nebo citlivostí na tuto složku – stejně tak mohou být podle lékařky Adrienne Seitz velmi vhodnou potravinou pro lidi s cukrovkou 2. typu. Jsou navíc plné bílkovin, vlákniny a dalších nezbytných rostlinných sloučenin, které mají obecně pozitivní vliv na lidské zdraví. 

1) Jsou bohaté na antioxidanty

Jáhly jsou bohaté na fenolické sloučeniny, a to zejména co se týče kyseliny ferulovové a katechinů. Jedná se o velmi účinné antioxidanty, které chrání organismus před škodlivým oxidačním stresem, pomáhají rychleji hojit rány, chránit kůži před poškozením a disponují protizánětlivými účinky. Stejně tak stojí za zmínku, že katechiny se při konzumaci váží na těžké kovy v krevním řečišti a zabraňují tak potenciální otravě nebo jiným problémům. 

2) Regulace hladiny cholesterolu

Tato lahodná potravina obsahuje také rozpustnou vlákninu, která ve střevech vytváří viskózní látku. Ta se následně zachycuje tuky a pomáhá snižovat hladinu cholesterolu.  K tomuto faktoru přispívají také bílkoviny v jáhlách, které navíc snižují hladiny triglyceridů a významně zvyšují hladiny adiponektinu, důležitého hormonu s protizánětlivými účinky, který podporuje zdraví srdce a stimuluje oxidaci mastných kyselin a dobrého cholesterolu.

3) Regulace hladiny cukru v krvi

Jáhly jsou bohaté na vlákninu a neškrobové polysacharidy, což jsou nestravitelné složky, které pomáhají regulovat hladinu cukru v krvi a normalizovat krevní tlak. Stejně tak má tato obilovina velmi nízký glykemický index – to znamená, že nemá téměř žádný vliv na hladinu cukru. Právě díky tomu se jedná o jedinečnou potravinu, kterou můžou přidat do svého jídelníčku i lidé trpící cukrovkou.

iZdroj fotografie: Depositphotos

4) Další zdravotní přínosy 

Mezi další zdravotní přínosy jáhel patří: 

  • Jsou snadno stravitelné. 
  • Neobsahují téměř žádný lepek.
  • Pozitivně ovlivňují pokožku, vlasy a nehty.
  • Zvyšuje pružnost tkání.
  • Pomáhají léčit onemocnění, jako jsou: oslabená pojivová tkáň, křečové žíly, hemoroidy, poranění plotének, problémy s držením těla a prokrvením, závratě, únava, ekzémy, artritida, poranění kloubů, artritida a alergické problémy.
  • Podporují zdraví zubů.
  • Mají vysoký obsah vitamínů skupiny B a jsou mimořádně prospěšné pro nervový systém.
  • Ochrání vás před nedostatkem železa. 
  • Snižují riziko vzniku aterosklerózy, zlepšují krevní oběh a pomáhají normalizovat vysoký krevní tlak. 

V lidovém léčitelství jsou také jáhly považovány za lék na oči a slezinu, všem měli byste vždy brát na vědomí, že byste to s jejich konzumací nikdy neměli přehánět, a to zejména co se týče pacientů s poruchami štítné žlázy. V takovém případě je nezbytné, abyste přijmuli vhoná opatření a od základu změnili svůj jídelníček. 

Jak často jíte jáhly vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
60 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články