Stévie není až tak nevinná, může narušit střevní mikroflóru a způsobit průjem či nadýmání

Konzumace stévie může mít velmi negativní dopad na lidské zdraví. Podle nové studie vyšlo najevo, že narušuje střevní mikroflóru a dokonce snižuje plodnost.

                   

Stévie je rostlina z čeledi chryzantémovitých, jejíž výrobky najdete v dnešní době téměř v každém obchodě s potravinami. Ty však většinou neobsahují celé listy rostliny, ale jsou vyrobeny z jejich vysoce rafinovaného extraktu zvaného rebaudiosid A (Reb-A) – tato látka je podle lékařky Katherine Marengo mimo jiné asi 200krát sladší než běžný cukr a je dostupná jak v tekuté, tak i práškové a granulované formě. Mnozí lidé si však neuvědomují, že se jedná o vysoce zpracovaný produkt, který má neblahé vedlejší účinky na lidské zdraví. 

Nebezpečné látky stévie 

Pokud často používáte stévii namísto běžného cukru či jiných sladidel, měli byste si dávat pozor před jejími možnými zdravotními dopady. V současné době totiž vyšlo najevo, že tento oblíbený výrobek, který si v současné době získává čím dál větší oblibu, nemusí být zrovna dvakrát nejlepší pro lidské tělo – v laboratorních testech in vitro bylo zjištěno, že obsažený steviol a rembaudiosid A jsou mutagenní. To také posléze vedlo k tomu, že Evropský úřad pro bezpečnost potravin stanovil přijatelný denní příjem pro tyto látky na 4 mg/kg/. 

Glukosid rebaudiosid A je méně hořký steviol-glykosid, který se nachází ve stévii. K jeho získání se musí rostlina nejprve pořádně vysušit a poté se podrobuje procesu extrakce vodou – hotový surový extrakt poté obsahuje přibližně 50 % této nebezpečné látky. Glykosidy se navíc oddělují a čistí krystalizačními technikami, a to obvykle za použití ethanolu nebo methanolu jako rozpouštědla. To z potraviny dělá ještě větší nebezpečí, než si většina lidí myslí. 

Nižší plodnost a problémy s trávicím traktem 

V některých zemích se dokonce stévie používá k prevenci otěhotnění, přičemž někteří vědci vyjádřili obavy, že její konzumace může dokonce způsobovat neplodnost u mužů i žen. Vyšlo totiž najevo, že vede k výraznému poklesu hladiny testosteronu, a to zejména během puberty u chlapců (ke změnám může dojít již za 60 dní a vzhledem k jejímu kumulativnímu účinku je riziko neplodnosti velmi významné). Stévii by však neměli užívat ani lidé trpící hypertenzí, kolikou nebo žaludečními potížemi.

Břicho ženy spokojené ženy iZdroj fotografie: Freepik

Nadměrná konzumace stévie také může způsobit narušení střevní mikroflóry. Je proto důležité, aby při jejím užívání (zejména většího množství) byli na pozoru pacienti užívající inzulín nebo perorální léky na cukrovku – v takovém případě je vhodné její konzumaci důkladně probrat s kvalifikovaným zdravotníkem. Dalším rizikem je skutečnost, že stévie může interagovat s léky proti plísním, protizánětlivými, antimikrobiálními, protirakovinnými, antivirovými a s mnoha dalšími. Výčet je ohromující.

Přidaná barviva a syntetické látky 

Některé značky stévie se také často chlubí tím, že obsahují přírodní aromata. Odborníci však varují, abyste se před jejím zakoupením ujistili, zda se nejedná o složky jako jsou přidaná barviva nebo syntetické látky, které mnoho firem využívá raději, neboť je vyjdou na méně peněz. Mnozí lidé dokonce namítají, že na většině stévií není nic přírodního a jedná se o vysoce zpracované produkty, které často působí na lidské tělo ještě hůř než obyčejný cukr či jiná alternativní sladidla. 

Jak často používáte stévii vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
130 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články