Lněná semínka jsou pro tělo hotovým pokladem. Jak z nich vymáčknout maximum?

Len setý je jednoletá bylina, která se pěstuje hlavně pro lněné vlákno. Získávají se z ní ale také lněná olejnatá semena, která jsou zdraví prospěšná.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

O lnu setém je možné říct, že je jednou z prvních rostlin, kterou domestikovali lidé v době neolitu. Rostlina pochází z oblasti mezi východem Středomoří a Indií, ve velkém ji pěstovali i staří Egypťané. Tato rostlina má více možností využití, a to nejen v textilním průmyslu pro výrobu lněného plátna. Jak říká dietolog Jared Meacham, Ph.D., její léčivé účinky a obsah důležitých živin z ní dělají jeden z velmi důležitých zdrojů vitamínů a minerálů.

Vysoký obsah zdraví prospěšných živin

Lněné semínko je jednou z nejstarších plodin, které lidé začali vědomě pěstovat. Od středověku se pěstuje také v českých zemích. Rostlina vyrůstá do výšky až 120 centimetrů. Její květy jsou světle modré a plodem je tobolka. V semenech se nachází spousta účinných látek nezbytných pro správné fungování lidského organismu. Proto si i v dnešní době nachází cestu do kuchyní. Jsou totiž zdrojem vlákniny, omega-3 mastných kyselin, slizů, fytoestrogenů, polyfenolů či lignanů.

Jaké jsou léčivé účinky lněného semínka

Protože lněná semena obsahují hodně vlákniny, jsou využívána třeba při problémech se zácpou nebo jiných zažívacích potížích. Oplatí se je vyzkoušet při zánětu žaludku, střev nebo při žaludečních vředech. Kdo má vysoký cholesterol v krvi, měl by tato semena pravidelně konzumovat díky obsahu omega-3 mastných kyselin. Ty pomáhají při nemocech jater, cév, snižují riziko vzniku mrtvice a udržují pravidelný rytmus srdce.

Připravte si zdravou směs se lněnými semeny

Pro někoho se může zdát konzumace lněných semen bez jakékoliv kuchyňské úpravy nepříliš zajímavá. Proto tu máme recept na přípravu směsi, jež je podstatně lahodnější. Je třeba smíchat:

iZdroj fotografie: Pixabay
  • 3 lžíce lněných semen
  • 1 lžíci hrozinek nebo datlí
  • 2 čajové lžičky medu
  • 1 lžíci sezamových semen
  • 300 ml teplé vody

Lněná a sezamová semínka se dají do teplé vody. Rozinky je třeba propláchnout vodu, a pak ve vodě nechat nabobtnat po dobu alespoň 20 minut. Následně se přidají k semenům a vše se osladí medem. Směs se nechá po dobu 1 hodiny vylouhovat. Nejlepší je přikrýt ji pokličkou a dát do chladničky. Nakonec se vše rozmixuje. Užívá se ráno na lačno asi půl hodiny před jídlem.

Do čeho doma přidáváte lněná semínka?

Zdroj: Healthline
Diskuze Vstoupit do diskuze
54 lidí právě čte
Autor článku

Jana Fojtíková

Zobrazit další články