Malá změna s velkým dopadem: Za pití mandlového mléka místo kravského budou vděčné kosti, mozek i oči

Mandlové mléko můžete používat stejným způsobem jako to kravské. Samostatně, do kávy, na vaření i pečení. Navíc prospějete svému zdraví.

i Zdroj fotografie: abcMedia (vlastní tvorba)
                   

Mandle obsahují spoustu užitečných minerálů a vitamínů a mléko z nich je prostě vynikající. Tato chutná, i když kalorická křupavá svačinka, je plná zdravých živin, včetně antioxidantů. Nutriční specialistka Kim Chin, RD podotýká, že pravidelná konzumace může zabránit řadě závažných onemocnění a napomáhá  správnému fungování mozku. Podívejte se, k čemu je dobré mléko vyrobené z mandlí.

Mandlové mléko

Mandlové mléko je nejoblíbenějším rostlinným mlékem na pultech obchodů, což není žádné překvapení. Mandlové mléko je nízkokalorické, neobsahuje laktózu a je bohaté na základní živiny. Je skvělou volbou pro ty, kteří se snaží zhubnout, mají potíže s trávením kravského mléka nebo se z etických důvodů vzdali živočišných produktů.

Mandlové mléko se vyrábí namáčením mletých mandlí ve vodě a následným filtrováním, aby se odstranila dužina. Mandlové mléko je také přirozeně veganské, bez sóji, laktózy a lepku. Neslazené mandlové mléko má nízký obsah sacharidů, pozor však na slazené verze s přidaným cukrem, které mohou výrazně zvýšit denní příjem sacharidů a kalorií.

Výhody mandlového mléka

Mandle, zejména ve slupce, obsahují antioxidanty a mononenasycené mastné kyseliny, které jsou prospěšné pro srdce a krevní oběh a pomáhají předcházet infarktu. Minerály, konkrétně hořčík, vápník, draslík, mangan a arginin, rovněž přispívají ke zdravé funkci srdce. Už jen proto se vyplatí jíst mandle a/nebo pít mléko z nich každý den.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Decilitr mandlového mléka obsahuje jen asi 40 kalorií a mezi jeho další výhody patří vysoký obsah vitamínu D a E. Konkrétně tedy mandlové mléko prospívá tělu a zdravému životnímu stylu v následujících ohledech:

1. Nízký obsah kalorií

Mandlové mléko je skvělou volbou při hubnutí nebo udržování váhy, protože obsahuje málo kalorií, tuků a sacharidů. Velký hrnek neslazeného mandlového mléka obsahuje: 

  • o 83 kalorií méně než stejné množství plnotučného kravského mléka
  • obsahuje o 47 kalorií méně než odtučněné kravské mléko
  • o 81 kalorií méně než ovesné mléko – další oblíbený rostlinný nápoj

2. Podporuje silné kosti

Mandlové mléko je z hlediska obsahu vápníku a vitamínu D srovnatelné s kravským mlékem. Tělo si vápník nedokáže vyrobit samo. Je tedy nutné ho doplňovat z jiných zdrojů. Vitamín D je nezbytný pro vstřebávání vápníku, proto je potřeba doplňovat i ten. Výzkum zatím neurčil, zda se vápník a vitamín D z obohacených nápojů vstřebávají do těla stejně snadno a účinně jako z potravin, v nichž se vyskytují přirozeně.

3. Nízký obsah cukru 

Zatímco šálek plnotučného kravského mléka obsahuje 12,3 gramu cukru, šálek neslazeného mandlového mléka neobsahuje žádný cukr. Cukr je zdrojem prázdných kalorií, které nepřinášejí žádné živiny a nezasytí. To může vést k přejídání a možnému přibývání na váze. Konzumace nadměrného množství cukru je také spojena se zvýšeným rizikem kardiovaskulárních onemocnění, cukrovky, onemocnění jater a demence.

iZdroj fotografie: Unsplash

4. Vysoký obsah vitamínu E

Mandlové mléko obsahuje 10 miligramů vitamínu E v jedné porci, což je přibližně 50 % denní doporučené hodnoty. Kravské mléko přitom obsahuje pouze 0,1 mg vitamínu E ve stejné dávce. Vitamín E působí jako antioxidant, chrání buňky před škodlivými volnými radikály a zároveň pomáhá udržovat zdravý imunitní systém a regulovat záněty.

Studie z roku 2015 zjistila, že vyšší příjem vitamínu E snižuje riziko vzniku šedého zákalu souvisejícího s věkem, což je zakalení přirozené oční čočky, které může zhoršit vidění. V přehledu z roku 2013 bylo rovněž zjištěno, že doplňování vitamínu E je prospěšné pro zdravý mozek.

Výroba domácího madlového mléka

Mandle i se slupkou namočte do takového množství studené vody, aby byly zakryté, pak je přikryjte a dejte přes noc do chladničky. Druhý den slijte vodu, oloupejte slupky, přidejte tři šálky čerstvé vody a vložte do mixéru. Mixujte na nejvyšší stupeň dvě až tři minuty nebo dokud nezískáte mléčnou konzistenci. Přeceďte přes tenkou gázu, pak vmíchejte špetku soli a sladidlo, kterým může být agávový sirup, březový cukr nebo med

Jak často používáte mandlové mléko?

Zdroj: Healthline
Diskuze Vstoupit do diskuze
128 lidí právě čte
Autor článku

Klára Sladká

Zobrazit další články