5 nejhorších zvyků, které děláte při přípravě večeře. Jsou důvodem tloustnutí a závažných zdravotních komplikací

Pro udržení váhy nebo při hubnutí je důležité správně večeřet. Pokud i vy máte osvojené některé ze špatných návyků, které jsou uvedené níže, změňte je co nejdříve.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Myslíte si, že děláte svému zdraví dobře, pokud si doma uvaříte večeři? Mnoho lidí rozhodně dobře dělá, ale jste si jistí, že jídlo je vydatné a zdravé? Nebo jej vaříte tak, aby bylo prostě chutné? Na pozoru by se měli mít převážně ti, kdo chtějí zhubnout, a přitom se jim stále nedaří docílit vysněné váhy. Možná i vy máte tyto špatné návyky, které vám brání ve snížení hmotnosti. Zjistěte je všechny a zajisté se vám podaří rychleji zhubnout. 

Možná příliš solíte 

Celé jídlo, ale i jednotlivé potraviny, se solí z toho důvodu, aby dobře chutnaly. Ale pokud jídlo solíte hodně, dodáváte do těla velké množství sodíku, které podporuje přibývání na váze a zadržování vody v těle. Již dříve bylo prokázáno, že nadměrná konzumace soli podporuje chuť na tučná jídla, jako jsou hranolky, brambůrky a jiné. 

iZdroj fotografie: Depositphotos

A pokud tak solíte pravidelně, můžete si na sůl vypěstovat i závislost, podobně jako na cukru. Studie prováděná v Oxfordu zjistila, že mnoho lidí si závislost na soli vypěstuje jednoduchým způsobem. Řídí ji část mozku zvaná hypotalamus. Tato část mozku ovlivňuje také závislosti týkající se alkoholu, ale i tvrdých drog, jako je kokain a jiné. 

Smažené jídlo na noc

Smažené jídlo není nikdy dobré. I přesto, že si říkáte, že smažené hranolky nebo kuře doma pěkně pomalu připravené, je lepší než to z restaurace, není tak úplně pravda. Stále je připravované na rafinovaném oleji, a to je špatně. Veškeré jídlo, které vystavíte takto vysokým teplotám, zbavíte všech prospěšných látek – vitaminů i minerálů. Bude tedy obsahovat spíše vysoké kalorie a nasycené tuky. 

iZdroj fotografie: Depositphotos

Ovšem to stále není vše. Smažené potraviny obsahují toxiny a karcinogenní látky, které pro zdraví člověka nejsou ničím přínosné. Při smažení vznikají neurotoxiny akrylamid a glycidamid. Zvyšují špatný cholesterol a se zažíváním také nadělá více špatného, nežli dobrého. Nejezte zbytečně malý objem s maximem kalorií. Raději si dopřejte větší množství bílkovin. 

Pozor na oblíbené saláty

Zeleninové misky nebo zeleninové saláty jsou jistě dokonalou večeří. Tedy pokud si dopřejete misku salátu k libovému masu a bramborám, uděláte dobře a nasytíte se, ale co taková zálivka, kterou přidáte na zeleninu pro dokonalou chuť? Pokud se nejedná o zálivku z rýžového octa nebo citronu s vodou, ale jedná se o zálivku podobnou majonéze, tělu příliš neprospějete.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Taková zálivka je velmi problematická a obsahuje velké množství kalorií. Například v koupené jogurtové zálivce najdete velké množství cukru a tuku. Pokud si ji nechcete odepřít, raději si ji připravte doma. Stačí smíchat nízkotučný jogurt, nastrouhat do něj okurku, ochutit koprem a mírně osolit. Dokonalá zálivka, která je navíc velmi zdravá a chutná všem.

Jídlo příliš hltáte

Po celodenním shonu v práci přijdete domů, rychle uděláte večeři a rychle vše takzvaně zhltnete. To je opět špatně! Večeři, ale i ostatní jídlo, musíte jíst pomalu a vychutnávat si jej. Pokud tak neučiníte, jídlo řádně nepokoušete, bude vám nejen těžko, ale také celek budete pomaleji trávit. Proto nemusíte hubnout, ale naopak přibírat.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Existuje studie uvedená v časopise Journal of the American Dietetic, která publikovala, že pokud lidé sousto řádně rozmělní v ústech a jí pomalu, do těla dostanou až o 70 kalorií méně než ti, kteří jedí ve spěchu. Takže pokud budete jíst pomaleji, budete mít menší potřebu jíst velké porce jídla. Proto doporučujeme, abyste zpomalili a na večeři si udělali více času.

Neproplachujete konzervy a večeři zapijete Colou

Rádi si dopřejete kukuřici s tuňákem a rýží k večeři? Když vše připravíte správně, jistě se jedná o dobré jídlo. Ale co děláte s tekutinou, která je v konzervě? Pokud ji vylijete na pánev i s obsahem, pak děláte špatně. V konzervě je obsaženo poměrně velké množství sodíku a sacharidů, proto bude lepší vodu z konzervy vylít a fazole nebo kukuřici propláchnout vodou. 

iZdroj fotografie: Pixabay

To stejné platí i pro nápoj, který si dopřejte po jídle. Zapijete večeři sladkou Colou, džusem nebo vodou? Dokonalou zůstává obyčejná voda nebo bylinkový čaj. Abyste zhubli, doporučujeme vypít jednu sklenici vody přibližně dvacet minut před jídlem. Budete se cítit dříve sytí, a následně přijmete méně kalorií. Pozor si dejte také na čas, kdy večeříte. Doporučujeme jíst velké jídlo alespoň tři hodiny před spaním. 

Zdroj: Eatthis

Diskuze Vstoupit do diskuze
52 lidí právě čte
Zobrazit další články