Černé vlašské ořechy a jejich nejhlavnější výhody a nevýhody. Zjistěte, co v sobě tato potravina ukrývá a jaké jsou její benefity pro naše tělo.
Nejspíše většina lidí zná vlašské ořechy jako takové, jejich o něco tmavší obdoba neboli černé vlašské ořechy, už však tak známé nejsou. Je to však poměrně škoda, protože tato potravina obsahuje řadu užitečných látek a také našemu tělu může přinést hned několik skvělých benefitů. Jelikož má však ale každé „pro“ také své „proti“, je důležité znát obě strany mince.
Na základní otázky, proč jsou černé vlašské ořechy dobré a co je naopak jejich nevýhodou, odpovídá také mimo jiné vědecká studie, na které se jako jeden z odborníků podílel také Mark V. Coggeshall.
Ořechy jako zdroj zdravých tuků
Obecně jsou ořechy pro lidské tělo velmi přínosné, protože obsahují přirozené rostlinné tuky a také zdravé bílkoviny a vitamíny, které v jiných potravinách nenajdeme. S jejich konzumací však musíme být vždy opatrní, protože velké množství by snadno mohlo výhody proměnit v nevýhody a našemu tělo spíše uškodit ve formě nezdravého cholesterolu, přibírání a zvýšeného krevního tlaku. Jelikož ořechů však existuje velké množství druhů, je dobré znát jejich výhody a nevýhody a vybrat si tak ty, které nám pasují nejlépe.
Černé vlašské ořechy
Černé vlašské ořechy, známé spíše pod názvem Juglans nigra, jsou divoce rostoucím druhem ořechů, které můžeme najít zejména ve Spojených státech. Podobně jako jejich příbuzný vlašský ořech, i tyto se skládají z jádra a tvrdého pevného obalu kolem něj. Tyto jádra se poté konzumují, a to buď syrová, pražená nebo je lze lisovat pro výrobu oleje.
Tento druh ořechů, na rozdíl od těch klasických, známé spíše svou mírně zemitou chutí a vysokým obsahem vitamínů a jiných tělu přínosných látek. Tato potravina tedy dokáže lidskému tělu poskytnout značné výhody, a to zejména při pravidelném a správně regulovaném příjmu. Existuje však také několik možných negativ, které jsou s tímto druhem ořechů spojeny, a které je lepší znát.
Výhody černých vlašských ořechů
Stejně jako většina jiných ořechů, také černé vlašské ořechy mají základní výhodu ve vysokém obsahu bílkovin a také přírodních rostlinných tuků a řadě vybraných vitamínů. Oproti tomu mají velmi nízký obsah sacharidů, které nahrazuje zejména vláknina. Najedeme v nich také značnou část omega-3 mastných kyselin, tříslovin a kyseliny ellgové, což jsou látky výrazně podporující zdraví srdce a celého kardiovaskulárního systému jako takového.
Krom ochrany srdce mají černé vlašské ořechy též značné antibakteriální vlastnosti, které podporují přirozenou imunitu a obranyschopnost celého těla. Také obsahují vzácnou sloučeninu zvanou juglon, která se v těle významnou měrou podílí na snižování rizika vzniku a růstu nádorů. Dalo by se tedy mulit doslova o protinádorových vlastnostech této potraviny.
Další velkou výhodou jsou poté také hubnoucí účinky, která na lidské tělo pravidelná konzumace černých vlašských ořechů má. Ty jsou způsobeny zejména detoxikačními látkami a vysokým obsahem vlákniny, která navozuje pocit plnosti a podporuje jak přirozenou funkci trávení, tak také metabolismu, což je pro hubnutí velmi důležité.
Nevýhody černých vlašských ořechů
Za jednu z nevýhod černých vlašských ořechů by se dala pokládat také jejich chuť, která se svým výrazným zemitým podtónem nemusí sedět úplně každému. Větší a podstatnější nevýhodou je však možné rychlé přibírání na váze, zvyšování hladiny nezdravého cholesterolu a následně také krevního tlaku v případě, že se konzumace těchto ořechů stane neúměrnou nebo znatelně vyšší, než je její doporučené množství. Pozor tedy na vysoký obsah kalorií a na to, kolik si těchto oříšků dopřejete.
Jaká je vaše zkušenost s černými vlašskými ořechy ?