Místo cukru sůl nebo skořice: Čaj i kávu si lze vychutnat a zároveň těžit zdravotní benefity z přidaného koření

Hořkost kávy většina lidí potlačuje jednou dvěma lžičkami cukru, které člověk spálí například 5minutovou chůzí do kopce. Možnou alternativou je překvapivě… sůl.

i Zdroj fotografie: Pohled 111 / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Ačkoliv v kuchyni se k sobě slánka a cukřenka tulí, ve skutečnosti se jedná o protiklady. Alespoň, co se chuti týče. Málokoho napadne, že mají společné právě to, že se obě ochucovadla hodí do kávy. Ovšem jen jedno z nich kávu udělá zdravější, nikoliv tučnější. A jak tvrdí například výživový specialista Kris Gunnars, BSc, je to právě sůl, která zdraví prospěšné účinky kávy podpoří. Navíc podle některých studií káva dokonce u části lidí představuje větší zdroj antioxidantů než ovoce a zelenina.

Cukr a zdraví prospěšnost kávy

Sama o sobě je káva skvělým zdrojem antioxidantů, ale zdravotních benefitů má celou řadu. Spojována je s nižším rizikem rozvoje Alzheimerovy choroby, deprese a cukrovky 2. typu. Přidaný cukr je naopak strašákem moderního stravování. Kvůli vysokému obsahu fruktózy vede nadměrná a pravidelná konzumace cukru k obezitě a cukrovce, čímž se pozitivní účinky kávy poněkud vynulují. Pokud chcete pozitiva kávy zachovat, je třeba najít alternativy.

Co s kávou udělá sůl?

Inu, osolí ji. Co to ale znamená pro vaše chuťové buňky, které jsou touto kombinací možná poněkud zmatené? Ve skutečnosti sodík obsažený v soli umí hořkost kávy skvěle potlačit. Sůl navíc zvýrazňuje chutě potravin. A to nejen těch obvyklých. Možná už jste narazili třeba na čokoládu s krystalky soli. S kávou sůl funguje úplně stejně. Osolená káva možná nebude chutnat tak, jak jste zvyklí, ale jste přeci milovníky kávy, ne přeslazených nápojů.

Slánky a sůl na dřevěném stole
iZdroj fotografie: Freepik

Kávu lze ochutit i skořicí

Jestli vás sůl v kávě nepřesvědčila (anebo žijete v království z pohádky Byl jednou jeden král), nezoufejte. Sůl není jediná zdravější alternativa, kterou můžete do své kávy přidat. Nahořklá chuť kávy a nasládlá chuť skořice tvoří skvělou kombinaci doplněnou o blahodárné účinky tohoto koření na vaše zdraví. Podle studie z roku 2003 dokáže snížit cholesterol. Kromě toho posiluje imunitu a stejně jako v případě kávy se jedná o antioxidant.

Jak jinak si kávu užít zdravěji?

Zaměřit se můžete na tři věci:

  • co do kávy dáváte
  • čas, kdy kávu konzumujete
  • kolik kávy konzumujete

Složení kávy již bylo částečně pokryto výše. Přidat můžete třeba i kakao. Kakao je skvělý antioxidant a je spojováno s nižším rizikem rozvoje kardiovaskulárních chorob. Čas, kdy je kávu ideální si vychutnat, je individuální, ale platí, že po druhé hodině odpoledne může narušit váš spánek o několik hodin později. Co se týče množství kávy, studie z roku 2015 zmiňuje, že ideální je zkonzumovat maximálně 2,5 mg kofeinu na jeden kilogram váhy denně.

Jaký máte názor na kávu se solí?

Diskuze Vstoupit do diskuze
141 lidí právě čte
Autor článku

Kristýna Suchá

Zobrazit další články