Urychluje trávení, léčí záněty a pomůže s cukrovkou i hypertenzí. Co dalšího jste o pampelišce nevěděli?

Na jaře vše kvete a pučí. Mezi rostlinami vynikají žluté hlavičky květů pampelišky a lákají včely k opylování. Určitě stojí za to vyzkoušet léčivé účinky této bylinky.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

V minulosti neměli lidé tak snadný přístup k lékařské péči. Museli proto vzít zavděk kořenářkami, které se vyznaly v léčivých rostlinách a uměly poradit, jak léčit nejrůznější zdravotní neduhy. Moderní člověk to má v mnohém jednodušší. Stačí jít do lékárny nebo k lékaři. Ještě stále se ale najde hodně těch, kteří sbírají byliny a využívají jejich léčivých účinků. Lékař Thomas Herbert Magnuson, MD je odborníkem na onemocnění žlučníku. S tvorbou žluči pomáhá pampeliška.

Pampeliška není jen plevel  

Zahrádkáři na svých záhoncích nebo v trávníku pampelišku vidí jen velice neradi. To neváhají vzít nůž a začít s ním rostlinku vyrýpávat ven. Možná, kdyby věděli, jaké zdravotně účinné látky obsahuje, tak by si jí více hleděli. Od kořene až po květ je pampeliška nabitá vitamíny, minerály a vlákninou, čímž se řadí k významným léčivým bylinám. Je možné ji jíst vařenou i zasyrova.

iZdroj fotografie: Pixabay
Pampeliška je zdrojem důležitých vitamínů a minerálů

Na co je pampeliška bohatá

Pampeliška je zdrojem vitamínů A, C, E a K. Dále v ní najdeme folát a menší množství vitamínů skupiny B. Z minerálů je to především železo, vápník, hořčík a draslík, které bylina obsahuje. V kořenu je inulin, který pomáhá udržovat zdravé střevní bakterie v trávicím traktu. Kořen pampelišky se suší, ale lze ho jíst stejně jako kořenovou zeleninu. Z listů pampelišky je možné připravit salát.

Obsahuje silné antioxidanty

Antioxidanty chrání buňky v organismu před poškozením a oxidačním stresem. Pampeliška obsahuje velké množství beta-karotenu, což je silný antioxidant. Dále jsou v květech, listech i stoncích polyfenoly, což jsou také antioxidanty, které působí i proti zánětům.

Udržování optimální hladiny krevního cukru a cholesterolu

Pampelišku si oblíbili zejména ti, kdo se léčí s cukrovkou. Bylina totiž díky kyselinám chicorové a chlorogenové pomáhá snižovat cukr v krvi. Další sloučeniny v ní obsažené snižují hladinu triglyceridů a cholesterolu, které jsou rizikovými faktory pro vznik kardiovaskulárních nemocí.

Pampeliška podporuje zdraví trávicí soustavy

Pampeliška pomáhá zvyšovat tvorbu a vylučování žluči, čím napomáhá lepšímu trávení. Lze ji používat při žaludečních poruchách, při prudkém střevním kataru, nechutenství i při zácpě. Napomáhá i k hubnutí, a to tím, že snižuje absorpci tuku.

Pro hezčí pleť a zdravé kosti

Protože pampeliška obsahuje vápník a vitamín K, které se účastní tvorby kostní hmoty, jedná se o bylinu, kterou lze doporučit pro udržení silných a zdravých kostí. Přispívá k tomu i inulin, jenž zlepšuje trávení, nebo antioxidanty, jež chrání organismus před poškozením volnými radikály.

V jaké formě používáte pampelišku vy?

Zdroj: Healthline

Diskuze Vstoupit do diskuze
64 lidí právě čte
Autor článku

Jana Fojtíková

Zobrazit další články