Na jaře vše kvete a pučí. Mezi rostlinami vynikají žluté hlavičky květů pampelišky a lákají včely k opylování. Určitě stojí za to vyzkoušet léčivé účinky této bylinky.
V minulosti neměli lidé tak snadný přístup k lékařské péči. Museli proto vzít zavděk kořenářkami, které se vyznaly v léčivých rostlinách a uměly poradit, jak léčit nejrůznější zdravotní neduhy. Moderní člověk to má v mnohém jednodušší. Stačí jít do lékárny nebo k lékaři. Ještě stále se ale najde hodně těch, kteří sbírají byliny a využívají jejich léčivých účinků. Lékař Thomas Herbert Magnuson, MD je odborníkem na onemocnění žlučníku. S tvorbou žluči pomáhá pampeliška.
Pampeliška není jen plevel
Zahrádkáři na svých záhoncích nebo v trávníku pampelišku vidí jen velice neradi. To neváhají vzít nůž a začít s ním rostlinku vyrýpávat ven. Možná, kdyby věděli, jaké zdravotně účinné látky obsahuje, tak by si jí více hleděli. Od kořene až po květ je pampeliška nabitá vitamíny, minerály a vlákninou, čímž se řadí k významným léčivým bylinám. Je možné ji jíst vařenou i zasyrova.
Na co je pampeliška bohatá
Pampeliška je zdrojem vitamínů A, C, E a K. Dále v ní najdeme folát a menší množství vitamínů skupiny B. Z minerálů je to především železo, vápník, hořčík a draslík, které bylina obsahuje. V kořenu je inulin, který pomáhá udržovat zdravé střevní bakterie v trávicím traktu. Kořen pampelišky se suší, ale lze ho jíst stejně jako kořenovou zeleninu. Z listů pampelišky je možné připravit salát.
Obsahuje silné antioxidanty
Antioxidanty chrání buňky v organismu před poškozením a oxidačním stresem. Pampeliška obsahuje velké množství beta-karotenu, což je silný antioxidant. Dále jsou v květech, listech i stoncích polyfenoly, což jsou také antioxidanty, které působí i proti zánětům.
Udržování optimální hladiny krevního cukru a cholesterolu
Pampelišku si oblíbili zejména ti, kdo se léčí s cukrovkou. Bylina totiž díky kyselinám chicorové a chlorogenové pomáhá snižovat cukr v krvi. Další sloučeniny v ní obsažené snižují hladinu triglyceridů a cholesterolu, které jsou rizikovými faktory pro vznik kardiovaskulárních nemocí.
Pampeliška podporuje zdraví trávicí soustavy
Pampeliška pomáhá zvyšovat tvorbu a vylučování žluči, čím napomáhá lepšímu trávení. Lze ji používat při žaludečních poruchách, při prudkém střevním kataru, nechutenství i při zácpě. Napomáhá i k hubnutí, a to tím, že snižuje absorpci tuku.
Pro hezčí pleť a zdravé kosti
Protože pampeliška obsahuje vápník a vitamín K, které se účastní tvorby kostní hmoty, jedná se o bylinu, kterou lze doporučit pro udržení silných a zdravých kostí. Přispívá k tomu i inulin, jenž zlepšuje trávení, nebo antioxidanty, jež chrání organismus před poškozením volnými radikály.
V jaké formě používáte pampelišku vy?