Urychluje trávení, léčí záněty a pomůže s cukrovkou i hypertenzí. Co dalšího jste o pampelišce nevěděli?

Na jaře vše kvete a pučí. Mezi rostlinami vynikají žluté hlavičky květů pampelišky a lákají včely k opylování. Určitě stojí za to vyzkoušet léčivé účinky této bylinky.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

V minulosti neměli lidé tak snadný přístup k lékařské péči. Museli proto vzít zavděk kořenářkami, které se vyznaly v léčivých rostlinách a uměly poradit, jak léčit nejrůznější zdravotní neduhy. Moderní člověk to má v mnohém jednodušší. Stačí jít do lékárny nebo k lékaři. Ještě stále se ale najde hodně těch, kteří sbírají byliny a využívají jejich léčivých účinků. Lékař Thomas Herbert Magnuson, MD je odborníkem na onemocnění žlučníku. S tvorbou žluči pomáhá pampeliška.

Pampeliška není jen plevel  

Zahrádkáři na svých záhoncích nebo v trávníku pampelišku vidí jen velice neradi. To neváhají vzít nůž a začít s ním rostlinku vyrýpávat ven. Možná, kdyby věděli, jaké zdravotně účinné látky obsahuje, tak by si jí více hleděli. Od kořene až po květ je pampeliška nabitá vitamíny, minerály a vlákninou, čímž se řadí k významným léčivým bylinám. Je možné ji jíst vařenou i zasyrova.

iZdroj fotografie: Pixabay
Pampeliška je zdrojem důležitých vitamínů a minerálů

Na co je pampeliška bohatá

Pampeliška je zdrojem vitamínů A, C, E a K. Dále v ní najdeme folát a menší množství vitamínů skupiny B. Z minerálů je to především železo, vápník, hořčík a draslík, které bylina obsahuje. V kořenu je inulin, který pomáhá udržovat zdravé střevní bakterie v trávicím traktu. Kořen pampelišky se suší, ale lze ho jíst stejně jako kořenovou zeleninu. Z listů pampelišky je možné připravit salát.

Obsahuje silné antioxidanty

Antioxidanty chrání buňky v organismu před poškozením a oxidačním stresem. Pampeliška obsahuje velké množství beta-karotenu, což je silný antioxidant. Dále jsou v květech, listech i stoncích polyfenoly, což jsou také antioxidanty, které působí i proti zánětům.

Udržování optimální hladiny krevního cukru a cholesterolu

Pampelišku si oblíbili zejména ti, kdo se léčí s cukrovkou. Bylina totiž díky kyselinám chicorové a chlorogenové pomáhá snižovat cukr v krvi. Další sloučeniny v ní obsažené snižují hladinu triglyceridů a cholesterolu, které jsou rizikovými faktory pro vznik kardiovaskulárních nemocí.

Pampeliška podporuje zdraví trávicí soustavy

Pampeliška pomáhá zvyšovat tvorbu a vylučování žluči, čím napomáhá lepšímu trávení. Lze ji používat při žaludečních poruchách, při prudkém střevním kataru, nechutenství i při zácpě. Napomáhá i k hubnutí, a to tím, že snižuje absorpci tuku.

Pro hezčí pleť a zdravé kosti

Protože pampeliška obsahuje vápník a vitamín K, které se účastní tvorby kostní hmoty, jedná se o bylinu, kterou lze doporučit pro udržení silných a zdravých kostí. Přispívá k tomu i inulin, jenž zlepšuje trávení, nebo antioxidanty, jež chrání organismus před poškozením volnými radikály.

V jaké formě používáte pampelišku vy?

Zdroj: Healthline

Diskuze Vstoupit do diskuze
69 lidí právě čte
Autor článku

Jana Fojtíková

Zobrazit další články
DámskýDeník
DámskýDeník
Měla antikoncepci, stejně otěhotněla. Když lékaři viděli, co drželo po porodu její dítě v ruce, zůstali v němém úžasu
Události247
Události247
Nový podvod na důchodce: Falešnou prohlídkou u lékaře vše začíná, prázdnou peněženkou končí
VědaŽivě
VědaŽivě
Psi, kteří žijí nejkratší dobu: Jedno z nejoblíbenějších plemen může být lidským společníkem pouze 4,5 roku
adbz
adbz
Utajené tlačítko na myčce ušetří hromadu peněz. Bohužel většina lidí nečte manuály, a tak o něm nemá tušení