Mrkev chrání před rakovinou všeho druhu, ukazují studie. Při nadměrném příjmu však může mít účinky, které vás šokují

Jedni ji nenávidí ze všech sil a druzí ji vynášejí do nebe. Tato oranžová kořenová zelenina má i méně známé účinky na lidské zdraví. Zjistěte, jaké to jsou.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

„Když budeš jíst hodně mrkve, nebudeš muset nosit brýle.“ Kdo z nás by tuto větu alespoň občas jako dítě neslyšel. Jak se ale dočtete v tomto článku, pravda je to asi tak napůl. Nicméně to mrkvi rozhodně neubírá na zásluhách. Má totiž i mnoho jiných pozitivních účinků na lidské zdraví. Obsah vitamínů, minerálů, vlákniny a antioxidantů v mrkvi je obdivuhodný, a tak je právem považována za velmi zdravou potravinu. Ovšem nic se nesmí přehánět.

Konzumace nadměrného množství mrkve může způsobit karotenémii

Zní to trochu děsivě, ale nejedná se o nic tak hrozného. Pokud sníte velké množství potravin nebo potravinových doplňků, které obsahují betakaroten, uloží se tento pigment do vrchní vrstvy kůže. Váš nos, tváře, dlaně a chodidla se tak zbarví do oranžova. Lidé se většinou leknou, že se jedná o onemocnění jater, ale často bývá příčina právě v předchozí velké konzumaci mrkve.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Mrkev je vhodná pro diabetiky

Mrkev je zelenina poměrně bohatá na sacharidy. 100 gramů mrkve obsahuje 6 gramů sacharidů, což je na zeleninu poměrně dost. Do nedávné doby převládal názor, že lidé trpící cukrovkou by měli mrkev jíst s opatrností. Mělo se totiž za to, že zvyšuje hladinu glukózy v krvi. Dnes už se ale ví, že to není pravda, a navíc vysoký obsah karotenoidů v mrkvi pomáhá ochránit oči před diabetickou retinopatií, která může vést až ke slepotě.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Mrkev chrání před rakovinou

V britském Newcastlu univerzitní vědci před nedávnem zjistili, že mrkev obsahuje přírodní látky, které mohou snížit výskyt nádorů až o třetinu. Jednou z účinných látek je falcarinol, který chrání kořen mrkve v zemi před nákazou houbami a plísněmi. Objev účinků této látky může vést k vývoji nových léků proti onkologickým onemocněním. Také vysoký obsah antioxidantů v mrkvi je poměrně silnou ochranou před mnohými nemocemi a před působením volných radikálů.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Co je pravda na tom, že mrkev chrání dobrý zrak

Krátkozrakost nebo dalekozrakost mrkev vyléčit neumí. Zdravé oči ale do jisté míry ochránit umí. Díky vysokému obsahu betakarotenu, který je zdrojem vitamínu A, snižuje riziko vzniku šedého zákalu a makulární degenerace oka, která v poslední době postihuje rekordní množství lidí na celém světě. Přiměřená konzumace mrkve také dokáže pomoci lidem trpící šeroslepostí, což je neschopnost oka přizpůsobit se šeru nebo tmě.

Zdroj: Eatthis

Diskuze Vstoupit do diskuze
128 lidí právě čte
Zobrazit další články