Kvůli bolesti nemohla ani chodit, teď běhá jako by jí bylo 20. Babička na ně nedá dopustit

Některé potraviny tělu škodí, jiné mu naopak prospívají. Tyto tři běžné potraviny prokazatelně posilují kosti a chrání je před osteoporózou.

osteoporóza i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Příroda skýtá lék na každou myslitelnou i nemyslitelnou nemoc. Osteoporóza není výjimkou. Můžete si například vyrobit jednoduchý třísložkový sirup, který kosti posílí. Skládá se z rozinek, červeného vína a medu. Všechny tyto potraviny kostem (a nejen jim) prospívají a i jejich samostatnou konzumací kostem prospějete. Společně však působí jako skutečná ozdravná bomba.

Alkohol a osteoporóza

Osteoporóza je degenerativní onemocnění, které způsobuje oslabení a řídnutí kostí, které jsou pak náchylnější ke zlomení. Dle vědeckých výzkumů může jistou roli hrát i alkohol. Rozhodně vám samozřejmě nedoporučujeme excesivní konzumaci alkoholu, ale bylo prokázáno, že malé množství kvalitního alkoholu, například červeného vína, hraje v prevenci osteoporózy důležitou roli.

Může totiž mít pozitivní vliv na hustotu kostí, rychlost obnovy kostních buněk a to, jak vaše tělo vstřebává důležité živiny pro tvorbu kostí. Konzumace alkoholu tak může být důležitým faktorem, pokud jde o prevenci a léčbu osteoporózy.

Jak rozinky prospívají kostem

Největším přínosem rozinek, alespoň co se zdraví kostí týče, je jejich vysoký obsah vápníku, který je nezbytný pro silné kosti a samozřejmě také zuby. Kromě toho obsahují i poměrně velké množství stopového prvku bóru, který vstřebávání vápníku a vitaminu D napomáhá. Bór také urychluje hojení ran a může zlepšovat kognitivní výkonnost. Rozinky jsou navíc skvělým zdrojem železa, draslíku, mědi, vitaminů B6, C a E a manganu. Obsahují však poměrně dost cukru, jezte je tedy v rozumném množství.

Rozinky pro zdraví iZdroj fotografie: Pixabay
V rozumné míře rozinky podpoří zdraví

Med a zdraví kostí

Med je obecně považován za jednu z nejzdravějších potravin vůbec. Pomáhá při respiračních onemocněních a urputném kašli, při hojení ran či problémech s kůží. Léčivé vlastnosti medu lze přičíst jeho protizánětlivým a antioxidačním vlastnostem. Ty mohou být prospěšné i při problémech s klouby a kostmi. Nejnovější studie ukazují, že chondroprotektivní účinky medu skutečně mohou zabránit vzniku a progresi osteoporózy.

Rozinkový sirup na osteoporózu

Rozinkový sirup s medem a červeným vínem přirozeně posiluje kosti a chrání je před osteoporózou. Jeho příprava je velmi jednoduchá a zvládne ji skutečně každý. Na jeho přípravu budete potřebovat:

  • 500 gramů rozinek
  • 200 gramů medu
  • 500 ml červeného vína
  • 300 ml převařené vody

Rozinky vložte do uzavíratelné sklenice a zalijte je červeným vínem a převařenou vodou. Nechte 12 hodin v chladu louhovat. Můžete je například nechat přes noc v chladničce. Poté obsah sklenice přelejte do mixéru a přidejte med. Vše dobře rozmixujte, nalijte do čisté skleněné nádoby a uložte zpět do lednice. Rozinkový sirup užívejte 3x denně, vždy 1 polévkovou lžíci.

Jaké potraviny využíváte na posílení kostí vy?

Zdroj: Zdravě
Diskuze Vstoupit do diskuze
65 lidí právě čte
Autor článku

Klára Sladká

Zobrazit další články