Pozor na tyto potraviny, podporují vznik rakovinových buněk

Rakovina je závažné onemocnění, které se může podepsat nejen na vašem zdraví, ale také životě. Mnozí neví, že riziko jejího vzniku zvyšují některé potraviny.

rakovina i Zdroj fotografie: iStock
                   

Základní příčina rakoviny byla oficiálně objevena v roce 1923 a objevitel za to v roce 1931 obdržel Nobelovu cenu za medicínu. Tehdy vědec Otto Heinrich Warburg vysvětlil, že je toto onemocnění výsledkem protifysiologického životního stylu – tedy konzumací stravy, která vytváří v těle kyselé prostředí a nedostatek kyslíku, a fyzickou neaktivitou. Jedná se především o nezdravé potraviny, včetně alkoholu a rafinovaných cukrů, které v současné době pravidelně konzumuje drtivá většina populace. 

Vysoká kyselost těla 

Nedostatek kyslíku a kyselost jsou podle vědce Warburga dvě strany stejné mince – pokud máte jedno, budete mít i druhé. „Pokud odeberete zdravé buňce 35 % jejího kyslíku, můžete ji za pouhé dva dny přeměnit na buňku rakoviny. Všechny normální buňky mají absolutní potřebu kyslíku, ale buňky nádoru mohou žít bez něj. To je pravidlo bez výjimky. Obojí spolu souvisí, pokud máte příliš vysokou kyselost, automaticky budete mít nedostatek kyslíku v těle. A pokud vám chybí kyslík, budete mít zakyselený organismus,“ vysvětlit odborník. 

„Nádorové buňky mohou přežít pouze pomocí glukózy a v prostředí bez kyslíku. Rakovina tedy není ničím jiným než obranným mechanismem, který naše buňky používají k přežití v kyselém prostředí bez přítomnosti kyslíku. Zdravé buňky žijí v alkalickém prostředí bohatém na kyslík, které umožňuje jejich normální fungování. Pokud se chcete vyhnout nebezpečným onemocněním a udržet své tělo zdravé, měli byste proto nejprve začít u svého jídelníčku,“ potvrdil Warburg. 

Kyselost a alkalita organismu závisí na potravě

Alkalita organismu závisí na tom, co jíte a jedná se o faktor, který lze změřit pomocí pH stupnice od 0 do 14, kdy 7 je neutrální zóna. (0 až 7 znamená kyselé a od 7 do 14 alkalické). Aby mohly lidské buňky správně fungovat, potřebují mírně alkalické pH, tedy trochu nad 7 – u zdravé osoby se pH krve pohybuje mezi 7,40 a 7,45. Krev se navíc sama neustále reguluje, aby se neocitla v metabolické acidóze. Nicméně některé potraviny způsobují její překyselení a znečištění. Jedná se zejména o: 

  • Rafinovaný cukr a všechny jeho deriváty: nejhorší z nich všech, protože neobsahuje žádné bílkoviny, tuky, vitamíny ani minerály, pouze rafinované sacharidy, které škodí slinivce. Jeho pH je 2,1 (velmi kyselé). 
  • Maso (všechny druhy). 
  • Potraviny živočišného původu, včetně mléka a sýrů, smetany, jogurtů atd. 
  • Rafinovaná sůl. 
  • Rafinovaná mouka a všechny její deriváty, jako jsou těstoviny, dorty, sušenky atd. 
  • Chléb.
  • Margarín.
  • Kofein.
  • Alkohol.
  • Tabák. 
  • Veškeré průmyslově zpracované a konzervované potraviny obsahující konzervanty, umělé barviva, aromata, stabilizátory atd. 
  • Antibiotika a obecně všechny léky.
iZdroj fotografie: Depositphotos

Mezi potraviny, které naopak tělo alkalizují, patří především:

  • Veškerá syrová zelenina.
  • Ovoce, zejména citron. 
  • Mandle a ořechy. 
  • Celozrnné obiloviny, zejména proso. 
  • Med. 
  • Chlorofyl obsažený v zelených rostlinách.

Je také důležité, abyste zůstali dostatečně hydratovaní, a proto byste neměli zapomínat na dostatečný příjem tekutin. Stejně tak je důležité žít aktivní život – tedy pravidelně cvičit. Cvičení totiž pomáhá dodávat kyslík do celého těla a tím jej také alkalizovat. 

Jak se před rakovinou chráníte vy?

Zdroj: Zdravě
Diskuze Vstoupit do diskuze
119 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články