Pravděpodobnost vzniku kardiovaskulárních onemocnění lze ovlivnit. Účinná prevence je snazší, než si myslíte

Prevence kardiovaskulárních onemocnění je vcelku jednoduchá. Riziko jejich vzniku můžete snížit pomocí celkově zdravého životního stylu.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Srdečně-cévní onemocnění jsou nejčastější příčinou úmrtí v České republice. Existuje několik rizikových faktorů, které mnohonásobně zvyšují pravděpodobnost vzniku těchto onemocnění, vysvětluje zdravotní sestra Debra Sullivan, Ph.D. Některé faktory nelze ovlivnit, ale i s nimi můžete riziko vzniku srdečních a cévních onemocnění významně snížit pomocí správného životního stylu.

Rizikové faktory

Mezi neovlivnitelné rizikové faktory zvyšující pravděpodobnost vzniku kardiovaskulárních onemocnění patří vyšší věk, mužské pohlaví a dědičnost. Naopak ovlivnitelné jsou veškeré faktory životního stylu, jako je strava založená na zpracovaných potravinách s vysokým obsahem nezdravých tuků, jednoduchých cukrů a soli, dále kouření nebo nízká tělesná aktivita.

iZdroj: Unsplash

Ovlivnitelnými rizikovými faktory jsou také přidružená onemocnění, jako je vysoký krevní tlak nebo cukrovka. U těchto chorob je nutné mít správně nastavenou léčbu, která kromě léků spočívá právě i ve zdravém životním stylu.

Zdravý životní styl

Pomocí zdravého životního stylu lze snížit pravděpodobnost vzniku kardiovaskulárních onemocnění až o 80 %. Součástí zdravého životního stylu je:

  • Udržování přiměřené tělesné hmotnosti – nadváha a obezita zvyšují riziko hromadění tuku a jiných látek ve stěnách cév, které je příčinou většiny srdečně-cévních onemocnění. Následující zásady pomáhají právě i v udržení přiměřené hmotnosti.
  • Vyvážená strava – konzumace opravdových nezpracovaných potravin, jako je maso, ryby, zelenina, ovoce, luštěniny, mléčné výrobky, ořechy a semínka. Zaměřte se na potraviny snižující riziko vzniku kardiovaskulárních chorob, které jsou zmíněné níže.
  • Dostatečná hydratace – je zásadní pro krevní oběh. Upřednostňujte pití čisté vody nebo neslazených čajů a omezte příjem alkoholu.
  • Pravidelný pohyb – 30-60 minut pohybu většinu dní v týdnu. Vyberte si aktivitu, která vám je příjemná a dokážete u ní vytrvat, může to být rychlá chůze, turistika nebo cvičení. Cílem aktivity je udržení zdravé hmotnosti, kdy vyvažujete svůj kalorický příjem ze stravy.
  • Odpočinek – rovnováha mezi aktivitou a relaxací je důležitá. Nezapomínejte na dostatečný spánek.
  • Nekouřit – kouření je velkým rizikovým faktorem pro vznik srdečně-cévních onemocnění, dejte pozor i na pasivní kouření, které také negativně ovlivňuje zdraví.
  • Práce se stresem – kromě eliminace zbytečného nadměrného stresu se naučte se stresem pracovat. Věnujte se aktivitám nebo meditacím, které vám pomohou stres odbourat.

Strava snižující riziko vzniku srdečně-cévních nemocí

Obecně se za zdravou stravu považuje středomořská, která je známá svými pozitivními účinky na srdce. Spočívá v konzumaci čerstvých potravin s převahou ryb, zeleniny, ořechů a zdravých tuků. Zařaďte do svého jídelníčku především následující potraviny, které obsahují látky obzvláště prospěšné pro srdce:

iZdroj fotografie: Pixabay
  • Tučné ryby – všechny ryby jsou velmi zdravé, ale ty tučnější, jako je například losos, tuňák, makrela nebo sardinky, obsahují o to více zdravých omega-3 mastných kyselin.
  • Olivový olej – jeden z nejzdravějších druhů rostlinných olejů, obsahuje převážně mononenasycené mastné kyseliny.
  • Zelená listová zelenina – obsažená kyselina listová a antioxidanty působí protizánětlivě a pomáhají předcházet vysokému krevnímu tlaku.
  • Bobulovité ovoce – nejzdravější druh ovoce. Je přirozeně méně sladké a současně obsahuje nejvíce zdraví prospěšných látek.
  • Ořechy a za studena lisované ořechové oleje – výborný zdroj zdravých tuků a antioxidantů.

Jak předcházíte vzniku kardiovaskulárních onemocnění?

Zdroj: Healthline
Diskuze Vstoupit do diskuze
121 lidí právě čte
Autor článku

Aneta Plchová

Zobrazit další články