Po párcích, bagetách a šunce musela Česká státní zemědělská inspekce stáhnout z prodeje kuřecí maso s nebezpečným patogenem.
Česká státní zemědělská inspekce musí každou chvíli stáhnout z pultů obchodů nějaký oblíbený výrobek. Ve velmi rozšířeném obchodním řetězci objevili maso obsahující velmi nebezpečné bakterie způsobující salmonelu. Salmonela se na území Česka objevuje několikrát do roka. Přesto, že zdravým dospělým způsobí jen několikadenní obtíže, jisté skupiny obyvatel může ohrozit i na životě. Buďte proto obezřetní.
Nebezpečné maso můžete mít doma v mrazáku
Není snad týden, kdy by Česká státní zemědělská inspekce nebyla nucena stáhnout nějaký výrobek z trhu. Ať už se jedná o výrobky, které jsou špatně značené, váží méně, než tvrdí, obsahují nepovolené látky nebo deklarují na obalu něco, co ve skutečnosti vůbec neobsahují, jak jsme vás nedávno na JakZdravě informovali. Dnes se budeme zabývat případem, který je ještě o něco horší, protože výrobek, na který chceme upozornit, je vyloženě nebezpečný.
Případ se stal sice na podzim a upozornil na něj server PotravinyNaPranýři, ale týkal se velkého obchodního řetězce. Stal se ve velkém městě a navíc šlo o maso, které můžete mít nic netuše doma v mrazáku. Vzhledem k tomu, že se blíží Vánoce, kdy většina národa večeří buď kapra nebo řízky, zkontrolujte raději v mrazáku etiketu, ať nestrávíte Štědrý večer na pohotovosti.
Než rozmrazíte maso na kuřecí řízky, zkontrolujte etiketu
Staženým masem byly kuřecí řízky. Konkrétně TESCO KUŘECÍ PRSNÍ ŘÍZEK, čerstvé, třída jakosti A, původem z Ukrajiny. Při kontrole v prodejně řetězce Tesco v Brně na ulici Bělohorská zjistili pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce právě v tomto mase přítomnost nebezpečného patogenu, a to bakterie Salmonella Infantis, která může způsobit onemocnění zvané salmonelóza.
Maso bylo sice z prodeje již na podzim staženo, ale vzhledem k tomu, že mnoho lidí kupuje maso do zásoby, je možné, že jej někdo ještě doma v mrazáku má. Zkontrolujte proto etiketu a pokud kuřecí řízky z Tesca máte a na etiketě objevíte číslo šarže 23384102, rozhodně toto maso nekonzumujte.
Salmonelóza vám může pekelně znepříjemnit Vánoce
Jak vysvětlují lékaři z ClevelandClinic, salmonelóza (lidově zkráceně salmonela) je skutečně nepříjemné onemocnění, které způsobuje silné bolesti břicha, průjem a horečku. Odborníci z MayoClinic dodávají, že k příznakům se může přidat i zimnice, bolest hlavy či krev ve stolici. Ve většině případů příznaky samy během několika dní odezní, ale rozhodně není o co stát.
U malých dětí, starších osob, těhotných žen a osob s oslabenou imunitou může salmonela způsobit i velmi nebezpečné komplikace a je pak nutná hospitalizace. Salmonelly by sice neměly přežít velký mráz ani vysoké teploty při tepelné úpravě, jistá opatrnost je však namístě.
Jak se salmonele bránit
Jedinou možností, jak se bránit nákaze salmonelou či jinou infekční nemocí z potravin, je hygiena a dostatečná tepelná úprava. Pravidelně si myjte ruce, obzvláště po kontaktu se zvířaty či syrovým masem. Jak už jsme na JakZdravě několikrát vysvětlovali, kuřecí maso před vařením nemyjte, stříkající kapičky mohou infikovat celou kuchyni.
Maso krájejte vždy na jednom prkénku, které jste pro tyto účely vyhradili, a pokud pracujete s masem, nepřipravujte současně například salát, který se bude jíst syrový a nebezpečí infekce je tak velmi vysoké. Samotné maso pak skutečně důkladně tepelně upravte, jen tak zajistíte, aby nebezpečné bakterie nepřežily a nezpůsobily závažné zdravotní problémy.