V kuchyni se při přípravě moučníků využívá i citronová kůra, protože jim dodává lepší chuť. Kromě toho ale kůra z citronu nabízí i přínosy pro zdraví člověka.
Pokud nepoužíváte citronovou kůru při pečení koláčů či buchet, pak ji většinou nejspíš vyhazujete. Nač ji schovávat, když pro vás nemá další využití. Ale pozor, možná děláte chybu. Kůra z citronu je totiž bohatá na bioaktivní látky, jež zdraví člověka prospívají. Lékař Eugene Huang, D.D.S. se zabývá zubním lékařstvím. A dutině ústní může pomoci právě i citronová kůra.
Co všechno citronová kůra obsahuje
O citronové kůře se dá říct, že je poměrně výživná. V jedné polévkové lžíci kůry je 1 g sacharidů, 1 g vlákniny a 9 % denní dávky vitamínu C. Obsahuje také menší množství vápníku, draslíku a hořčíku. Charakteristickou vůni dává citronové kůře sloučenina D-limonen, který má také zdravotní přínosy. Samozřejmostí ale je, že máte k dispozici chemicky neošetřovaný citron v bio kvalitě; případně slupku pečlivě opláchnete.
Pro zdraví ústní dutiny
Citronová kůra má v sobě antibakteriální látky, které mohou omezovat růst mikroorganismů v dutině ústní, čímž lze předcházet vzniku zubního kazu nebo zánětů. Současně má bělící efekt na zuby.
Vysoký obsah antioxidantů
Antioxidanty jsou rostlinné sloučeniny, které bojují proti volným radikálům, jež mohou poškodit buňky v organismu. Citronová kůra je bohatá na D-limonen a vitamín D, které jsou významnými antioxidanty. Ty fungují i proti oxidačnímu stresu, který zrychluje stárnutí.
Na posílení obranyschopnosti
Díky přítomnosti vitamínu C citronová kůra může fungovat i na posílení imunity. Ostatně je doporučováno během nachlazení i jako prevenci před jeho vznikem užívat zvýšené množství tohoto vitamínu. Ten pomáhá snížit závažnost i dobu trvání nachlazení.
Pro zdraví srdce
Kromě lepší imunity se vitamín C podílí i na podpoře činnosti srdce společně s flavonoidy a pektinem, které jsou v citronové kůře také obsaženy. Mohou pomoci ke snížení krevního tlaku i hladiny nezdravého cholesterolu v krvi.
Proti rakovině
D-limonen, který v citronové kůře je, disponuje schopností snižovat riziko vzniku rakoviny, zejména žaludku. Podporuje tvorbu bílých krvinek, které pomáhají eliminovat zmutované rakovinné buňky. Pochopitelně je třeba vzít v úvahu to, že základní léčbou rakoviny je ta formou klasické medicíny. Citronová kůra může sehrát jen určitou pomocnou roli.
Proti žlučovým kamenům
Některé studie naznačují schopnost citronové kůry rozpouštět žlučové kameny, a to opět zejména díky D-limonenu. Pokud byl totiž lidem podáván injekčně, došlo k vymizení žlučových kamenů, což by mohlo být alternativou k chirurgickému zákroku.
Jakou zkušenost máte s používáním citronové kůry?