Konzumace červeného masa zvyšuje krevní tlak. Ten je jednou z příčin srdečních chorob, mrtvice i infarktu

Maso může někdy uškodit. Záleží na druhu masa i jeho zpracování. Vědci zkoumali souvislost mezi konzumací červeného masa a vyšším krevním tlakem.

i Zdroj fotografie: Flickr
                   

Maso je považováno za jednu ze základních skupin lidské stravy, protože obsahuje hodně bílkovin, minerálů, vitamínů a dalších důležitých složek. V průřezové epidemiologické studii pod vedením výzkumného pracovníka Queeniho Chana byla ovšem prokázána přímá spojitost mezi konzumací červeného masa a vyšším krevním tlakem, neboli hypertenzí. Na základě toho se také zjišťoval vliv příjmu železa, které je v červeném mase hojně obsažené, na hodnoty krevního tlaku.

Vliv stravy na krevní tlak

Hlavní příčinou kardiovaskulárních onemocnění a následných úmrtí v posledních letech, je vysoký krevní tlak, a to i přes pokroky v detekci a léčbě. Mezi negativní vlivy stravy na krevní tlak se řadí příjem sodíku, konzumace alkoholu, kalorická nerovnováha a příjem draslíku. Naopak příznivě na hodnoty krevního tlaku mohou působit účinky minerálů, rostlinných bílkovin a omega-3 polonenasycených mastných kyselin.

Ačkoliv se spotřeba červeného masa v různých zemí liší, většina populace ho konzumuje několikrát do týdne. Mezi červené maso nepatří pouze maso hovězí, ačkoliv je nejtypičtějším zástupcem. Právě proto byl zkoumán rozdíl ve vlivu červeného masa obecně a čistě hovězího masa na krevní tlak. Ukázalo se, že hovězí maso ve srovnání s červeným masem obecně ovlivňuje krevní tlak také, ale o poznání méně.

iZdroj fotografie: Pixabay

Souvislost mezi krevním tlakem, železem a červeným masem

Vzhledem k tomu, že červené maso je jedním z hlavních zdrojů hemového (dvojmocného) železa, tak byla zjišťována i závislost vyššího tlaku na jeho přijatém množství. Ať už je jedná o železo hemové, nehemové nebo celkové. Tento předpoklad se ovšem nepotvrdil. Jelikož příjem celkového a nehemového železa (především potraviny rostlinného původu) ze stravy je nepřímo úměrný hodnotám systolickému krevního tlaku.

U hemového železa, které se nachází především v červeném mase, drůbeži a mořských plodech, je prokázána přímá souvislost s krevním tlakem. Vyšší příjem červeného masa je tedy spojen s vyšším krevním tlakem. Avšak pochopitelně záleží i na druhu a zpracování červeného masa. Potraviny jako šunka, slanina a klobásy mají negativnější vliv na krevní tlak, což je ale způsobeno zejména vyššími hodnotami soli a dalších látek.

Zkusili jste někdy úpravu jídelníčku kvůli vysokému krevnímu tlaku?

Diskuze Vstoupit do diskuze
58 lidí právě čte
Zobrazit další články