Málo hemoglobinu vede ke chudokrevnosti. Dostatek železa v jídelníčku není to jediné, co je potřeba si pohlídat

Bez dostatku hemoglobinu se kyslík a oxid uhličitý nedostanou, kam je třeba, a červené krvinky zanikají předčasně. Naštěstí není složité jeho zásoby doplnit.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Chudokrevnost se projevuje únavou a celkovou slabostí, vypadáváním vlasů nebo třeba stavem zvaným ortostatická hypotenze. Ten zažíváte, pokud se vám při vstávání motá hlava. Abyste se chudokrevnosti a jejím nežádoucím příznakům vyhnuli, musíte mít tu správnou hladinu hemoglobinu. Nedostatek hemoglobinu jde ruku v ruce s nedostatkem železa, a podle zdravotní sestry Deborah Weatherspoon existují tři hlavní způsoby, jak to napravit.

1. Dostatek železa

Bez železa by si muselo vaše tělo červené krvinky — obsahující hemoglobin — magicky vyčarovat. Více železa v jídle znamená vyšší hladinu hemoglobinu, a tím pádem menší riziko chudokrevnosti. Abyste toho docílili, není třeba si do salátu nasekat kusy kolejnice. Mezi největší zdroje železa v potravě patří játra, mořské plody (hlavně mušle a ústřice) a hovězí maso. I v rostlinné říši lze nalézt bohaté zdroje: brokolice, kadeřávek, špenát.

2. Kyselina listová

Znát ji můžete také jako folát anebo vitamín B9. S pomocí kyseliny listové tělo vytváří ty části červených krvinek, které obsahují hemoglobin. Nejideálnější je kyselinu listovou zkombinovat právě s železem, protože obě látky přispívají ke správné krvetvorbě. Mezi potraviny bohaté jak na kyselinu listovou, tak na železo patří třeba již výše zmíněné hovězí maso a špenát. Skvělým zdrojem kyseliny listové je pak i avokádo, rýže či červené fazole.

Listy špenátu nakrajené na dřevěném prkýnku iZdroj fotografie: Freepik

3. Vitamín C a vitamín A

Co mají společného? Kromě toho, že se jedná o vitamíny s nepříliš originálním abecedním pojmenováním, tak také třeba to, že zvyšují vstřebatelnost železa. To je zásadní přínos v případě, že se se snažíte navýšit hladinu jak železa, tak hemoglobinu, který na železu závisí. Pokud si tedy dopřejete salát z lístků špenátu, nezapomeňte ho pokapat citronovou šťávou. Jsou ale i další potraviny, které se vyplatí jíst s těmi, které mají hodně železa:

  • jahody
  • tmavě zelená listová zelenina (rukola, polníček, hlávkový salát)
  • mrkev
  • batáty
  • mango

Záškodníci na konec: vápník a kyselina fytová

Zatímco vitamín A a C vstřebávání železa podporují, tyto dvě látky mohou naopak vaše snahy o dostatek železa sabotovat. Není třeba (a ani žádoucí) vápník ani kyselinou fytovou vynechávat, spíš potraviny na ně bohaté konzumovat v rámci jiného jídla. Nejspíš nepřekvapí, že vápník naleznete především v mléčných výrobcích a sóje, ale taky třeba ve fících. Kyselina fytová je pak součástí různých ořechů: například vlaškých a para.

Jakou potravinu ze zmíněných si nejraději dopřáváte vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
64 lidí právě čte
Autor článku

Kristýna Suchá

Zobrazit další články