Střevní červi jsou jedním z hlavních typů střevních parazitů u lidí. Většina infekcí způsobuje pouze mírné onemocnění a lze je vyléčit léky, ale stejně je nejlepším řešením prevence.
Nejčastější výskyt střevních červů je v tropických a subtropických oblastech, ale některé typy se nacházejí ve Spojených státech i v Evropě. Nejjednodušší cestou je prevence. Lékařská asistentka Cynthia Taylor Chavoustie MPAS, PA-C upozorňuje na příznaky, které mohou na parazita upozornit. Jedná se především o bolest břicha, průjem, nevolnost či zvracení. Léčba není nikterak náročná, přesto je důležité si tohoto problému všimnout a vyřešit ho včas.
Příznaky a typy červů parazitujících ve střevech
Kromě již zmiňované bolesti břicha, průjmu, nevolnosti a zvracení se mezi příznaky napadení střevními červy řadí také plynatost a nadýmání, únava, nevysvětlitelné hubnutí nebo citlivost břicha. Někteří lidé mohou mít červy roky a být zcela bez příznaků. Jiní si můžou zažít úplavici, která se projevuje průjmem s krví a hlenem ve stolici. V některých případech se může objevit vyrážka nebo svědění v oblasti konečníku nebo vulvy. Také je možné najít kousky nebo i celé červy ve stolici.
Mezi nejběžnější typy červů, které mohou infikovat lidi, patří tasemnice, motolice či škrkavky. Tasemnicí se lidé nakazí při konzumaci syrového nebo tepelně neupraveného hovězího nebo vepřového masa. Ve střevech lidí byly nalezeny tasemnice dlouhé až 25 metrů. Dalším zástupcem jsou motolice, kterých je přes 70 druhů. Člověk se jimi nakazí požitím kontaminovaného jídla nebo vody. Jejich výskyt je nejběžnější ve východní a jihovýchodní Asii. Stejný způsob kontaminace je i u škrkavek. Na světě postihují velké množství lidí a jsou často bez příznaků.
Příčiny, prevence, detekce a léčba střevních červů
Hlavním způsobem nákazy střevními červy je jíst nedostatečně tepelně upravené maso z infikovaného zvířete. Dále je to konzumace nebo kontakt s kontaminovanou vodou, půdou či přímo kontaminovanými výkaly. Na vině může být i špatná hygiena. Jakmile kontaminovanou složku pozřete, parazit se dostane do střev, kde dále roste a množí se. Mezi hlavní preventivní opatření se řadí řádné mytí rukou mýdlem a teplou vodou a také bezpečnost potravin. Vyhnout se syrovému masu a správně skladovat a upravovat veškeré potraviny.
Pokud se u vás projeví některé příznaky nebo jste přicestovali z rizikové země, je možné provést test ze vzorku stolice. Případně je také možná aplikace lepící pásky na řitní otvor a následná detekce vajíček nebo provedení krevního testu na protilátky. Ten však neodhalí všechny druhy střevních červů. Poslední možností je vyšetření CT nebo magnetickou rezonancí. Některé druhy červů můžou samy zmizet díky silnému imunitnímu systému, proti jiným je nutná léčba antiparazitními léky, které se obvykle užívají 1 až 3 dny.