Estragon pomůže k lepšímu spánku, pomůže i se snížením zánětu v těle

Nejznámějšími bylinkami pro snadnější a příjemnější spánek jsou bezesporu heřmánek a kozlík. Pak je tu ale ještě estragon, který díky svým účinkům nesmí v této partě chybět.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Estragon patří k nádherně vonícím bylinkám s překvapivými účinky na zdraví. Ačkoli pro uklidnění a zlepšení spánku je známý spíš kozlíkový čaj, estragonový čaj vám může prokázat podobnou, v některých případech i lepší službu. Zdravotní sestra a dietetička Jerlyn Jones podotýká, že estragon dokáže snižovat zánět v těle a zmírňovat stres. Rozhodně se ho vyplatí vyzkoušet.

Estragonu malinko a spíte jako miminko

Estragon vám může pomoci vyřešit problémy se spánkem a zlepšit jeho kvalitu. Podle vědecké studie na myších se ukázalo, že rostliny z rodu Artemisia (obsahující estragon) mají uklidňující účinek a pomáhají obnovit správný spánkový cyklus. Kromě toho má estragon vliv na snižování stresu, což má také podstatný vliv na kvalitu spánku a usínání.

Zbaví vás zánětů v těle

Nekvalitní a nedostatečný spánek je živnou půdou pro vznik chronických nemocí, jako jsou srdeční choroby, cukrovka, deprese a další. Vědci se domnívají, že podkladem pro vznik těchto nemocí je vznik chronického zánětu v těle. Jakmile vyřešíte problémy se spaním, máte polovinu problému za sebou. Estragon vám pomůže i stou druhou polovinou.

Antibakteriální vlastnosti estragonu jsou založené na vysokém obsahu antioxidantů a na účincích proti bakteriím. Dokonce probíhají experimenty s estragonovým esenciálním olejem, který by mohl nahradit syntetické chemické potravinářské přísady používané k tomu, aby potraviny déle vydržely.

Estragon v květináči iZdroj fotografie: Freepik

Připravte si estragonový čaj na dobrou noc

K přípravě estragonového čaje budete potřebovat:

  • 300 ml vody
  • a 3 polévkové lžíce čerstvého estragonu.
  • V případě, že budete používat sušený estragon, stačí 1 polévková lžíce.

Postup přípravy:

  1. Připravte si do hrnku estragon a zalijte vroucí vodou.
  2. Zakryjte hrnek pokličkou.
  3. Nechte 10 minut louhovat.
  4. Po uplynutí zmíněné doby sceďte a můžete čaj podávat.

Estragonový čaj se podává bez dochucování. Kromě spánku nabízí estragon mnoho dalších skvělých účinků na zdraví.

Který bylinkový čaj je váš nejoblíbenější?

Zdroj: Healthline
Diskuze Vstoupit do diskuze
126 lidí právě čte
Autor článku

Dita Polívková

Zobrazit další články